27

Η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan θα προχωρήσει σε 20.000 απολύσεις, καθώς η παγκόσμια ύφεση έχει μειώσει δραματικά τη ζήτηση, ενώ το ισχυρό γεν περιόρισε τα κέρδη από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα γίνουν από τον προσεχή Απρίλιο ως τον Μάρτιο του 2010.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει το προσωπικό της κατά 8,5% και από τα τέλη Μαρτίου θα θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα «επιμερισμού της εργασίας» των υπαλλήλων της.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της σε όλο τον κόσμο κατά 787.000 οχήματα.

Η Nissan αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2008, που λήγει στα τέλη Μαρτίου, προειδοποιώντας για ζημίες ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των μέτρων περιορισμού των δαπανών που εξήγγειλε η εταιρεία είναι και η αναστολή του στρατηγικού σχεδίου «GT 2012», όπως και ο περιορισμός των μπόνους των μελών του ΔΣ και η μείωση κατά 5% έως 10% των μισθών των στελεχών της.

Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις της στην αμερικανική αγορά υποχώρησαν κατά 31%. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, σημείωσε ζημίες 83,2 δισ. γεν. Υπενθυμίζεται ότι το 44,3% του μετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από τη Renault.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ