91

Η Αμπχαζία και η Ρωσία βρίσκονται σύμφωνα με αξιωματούχους πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο έδαφος της αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας. Ανησυχία εξέφρασαν χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις πληροφορίες.

«Τώρα έχουμε συζητήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας, πιθανότατα, μέσα στους επόμενους μήνες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κρίστιαν Μπζάνια, εκπρόσωπος του ηγέτη της Αμπχαζίας, Σεργκέι Μπαγκάπς.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο, είχε μεταδώσει πληροφορίες για ανάπτυξη αεροπορικής δύναμης στην Αμπχαζία, με στόχο την υποστήριξη ναυτικής βάσης που πρόκειται να δημιουργηθεί εκεί.

«Η αεροπορική βάση Μπομπόρα είναι μία από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Νότιο Καύκασο», δήλωσε σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Η εκεί ανάπτυξη μιας αεροπορικής δύναμης δεν θα απαιτήσει κάποια σοβαρή επένδυση, εφόσον διαθέτει ήδη όλη την απαραίτητη χερσαία υποδομή», πρόσθεσε.

Χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την Τετάρτη ανησυχία όταν ανώνυμες στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο Interfax ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία. Από την πλευρά του Κρεμλίνου δεν υπήρξε επιβεβαίωση της είδησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ