
Φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από την Ελλάδα
Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Βουλγαρία, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς εξαρτάται σε ποσοστό 92% από το ρωσικό αέριο, η παροχή του οποίου έχει διακοπεί από τις αρχές του χρόνου.
53
Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Βουλγαρία, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς εξαρτάται σε ποσοστό 92% από το ρωσικό αέριο, η παροχή του οποίου έχει διακοπεί από τις αρχές του χρόνου.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ ΔΕΠΑ και Μπουλγκαργκάζ.
Ο όγκος του φυσικού αερίου που θα παρέχει η Ελλάδα στην γειτονική χώρα προβλέπεται να φτάσει στα 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και η παροχή θα συνεχιστεί έως ότου αποκατασταθεί η ροή από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας.
Βεβαίως προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας είναι η επάρκεια φυσικού αερίου για την εσωτερική αγορά.
Μόσχα και Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία και αναμένεται η αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Καθησυχαστική η ΔΕΠΑ
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η παροχή αυτή θα καλυφθεί από τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου που διαθέτει η Ελλάδα και είναι η μέγιστη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δοθεί προς τη βόρεια διασύνδεση, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς για όλες της χρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η ΔΕΠΑ εξασφάλισε επιπλέον φορτίο 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από την British Gaz, πέρα από το αλγερινό αέριο που αναμένεται έως τις 26 Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ αναμένει την πλήρη αποκατάσταση της παροχής αερίου από την Ρωσία στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το πόθεν έσχες του Νίκου Ανδρουλάκη – Δείτε αναλυτικά
- «Ο Ρεμπρόφ συμφώνησε και αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό» – Τι απαντούν οι Πράσινοι
- MEGA Stories: Ιστορίες από τσιμέντο στις Κυκλάδες
- Εκλογές 11ης Μαΐου 1958: Η Δεξιά εγέννησε την Αριστερά
- Το 1566 σε νοσοκομεία της περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου
- «Η γη της ελιάς»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA


