Υπό αναθεώρηση ο προϋπολογισμός εν αναμονή των νέων προβλέψεων της Κομισιόν
Στις 19 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν από την Κομισιόν οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης, μετά την εξέταση των επικαιροποιημένων προγραμμάτων σταθερότητας κάθε χώρας και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί.
27
Λίηες ημέρες μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2009, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εκ των πραγμάτων σε αλλαγές στις βασικές της προβλέψεις για τα μεγέθη της οικονομίας, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.
Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για τις οικονομίες της ευρωζώνης θα ανακοινωθούν στις 19 Ιανουαρίου μετά την εξέταση των εθνικών επικαιροποιημένων προγραμμάτων σταθερότητας.
Οι εκτιμήσεις θα είναι δυσμενέστερες εκείνων που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από τρεις μήνες και πολλοί εκτιμούν ότι στη συνε΄χεια και η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει βασικές προβλέψεις της.
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας θα περιλαμβάνει δύο σενάρια:
Στο πρώτο θα υπάρχουν προβλέψεις με βάση τον προϋπολογισμό και στο δεύτερο σενάριο θα ληφθούν υπόψη ως βάση τα στοιχεία της Κομισιόν.
Αυτό το στοιχείο που θεωρείται σίγουρο ότι θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω είναι η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης το 2009 (2,7%) και μεγέθη που συνδέονται στενά με την αύξηση του ΑΕΠ, όπως το έλλειμμα, οι επενδύσεις, η κατανάλωση και η ανεργία.
Ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν καταθέτουμε προϋπολογισμό για να τον αλλάξουμε αύριο»., ωστόσο σημείωσε πως «η διεθνής οικονομική κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που πρέπει να αποκλείεται είναι το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, καθώς κάτι τέτοιο θα αμαύρωνε συνολικά την πολιτική εικόνα της ζώνης του ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Marseaux – Εύη Δρούτσα: Η κόντρα για τη Eurovision καλά κρατεί – Πινγκ πονγκ οι απαντήσεις
- Στις 4/2 το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός
- Φάμελλος: Ντροπή και προσβολή η απουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή – Πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής
- Νοκ-άουτ ο Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό – Δεν παίζει με την Εφές
- Η ΕΕ σχεδιάζει να ξηλώσει τον επικοινωνιακό εξοπλισμό από προμηθευτές υψηλού ρίσκου – Η Κίνα αντιδρά
- Κακοκαιρία: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων