27

Δεύτερο σχέδιο στήριξης της οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει τον Ιανουάριο η γερμανική κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης το 2009.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί έως και 3% το 2009, δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ του υπουργείου Οικονομίας Βάλτερ Ότρεμπα, αν και επισήμως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για αναθεώρηση των επίσημων προβλέψεων.

Επισήμως, το Βερολίνο επιμένει ακόμη στην ανάπτυξη του 0,2% για το 2009, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Πίερ Στάινμπρουκ προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ στην πρώτη οικονομία της ζώνης του ευρώ μπορεί να σημειώσει μείωση μέχρι και 1%.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Ότε Φρίκε, υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού του κόμματος FDP, προειδοποίησε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας κινδυνεύει να επιδεινωθεί την επόμενη χρονιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψη και το επόμενο πακέτο μέτρων που αναμένεται να εξαγγείλει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2009 το ύψος των νέων χρεών θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ, έναντι 18,5 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί, είπε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Η πρόβλεψη των 18,5 δισ. ευρώ έχει ήδη αναιρεθεί εκ των πραγμάτων, καθώς βάσει δικαστικής απόφασης, οι φορολογικές αρχές της χώρας υποχρεούνται να επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους, γεγονός που ήδη ανεβάζει το προβλεπόμενο έλλειμμα στα 21 δισ. ευρώ.

Εάν το Βερολίνο παρουσιάσει και δεύτερο σχέδιο στήριξης της οικονομίας τον Ιανουάριο, όπως ήδη ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον Τύπο, η κυβέρνηση ενδέχεται να διαθέσει άλλα 20 με 30 δισ. επιπλέον των 31 δισ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, μάλιστα, πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη διατυπώσει την άποψη ότι η Γερμανία θα παρουσιάζει δημόσιο έλλειμμα τουλάχιστον μέχρι το 2012, ύστερα από το πλεόνασμα που κατέγραψε το 2007.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό