Αθήνα: Περισσότερα από ένα στα 10 δείγματα διαφόρων ειδών ψαριών από την αγορά της Βόρειας Ελλάδας περιέχουν σε υψηλά επίπεδα την ουσία ισταμίνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, γράφει Το Βήμα της Κυριακής.

Τα υψηλότερα επίπεδα, πάνω από το ευρωπαϊκό όριο των 100 mg/kg, καταγράφηκαν σε δείγματα παστής ρέγκας (220 mg/kg) και φιλέτων αντζούγιας εισαγωγής (165 mg/kg).

Συνολικά το 14,5% των δειγμάτων υπερέβαινε το αμερικανικό όριο των 50 mg/kg, αναφέρουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων στο επιστημονικό περιοδικό Food Additives and Contaminants.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ισταμίνης, λόγω κακής συντήρησης των ψαριών, προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν αλλεργική αντίδραση: εξανθήματα στο πρόσωπο, πονοκέφαλο, κάψιμο στο στόμα, κράμπες στην κοιλιά, ναυτία, διάρροια, ταχυπαλμία.

Η ομάδα της Χρυσάνθης Παπαδοπούλου στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Τροφίμων εξέτασε 125 δείγματα συγκεκριμένων ψαριών από διάφορα σημεία πώλησης στη Βόρεια και τη Βορειοδυτική Ελλάδα: φιλέτα αντζούγιας, αντζούγια σε κονσέρβα, ρέγκες παστές, καπνιστές και κονσέρβας, σαρδέλες φρέσκες και κονσέρβας, τόνος σε κονσέρβα, κατεψυγμένος ξιφίας και διάφοροι τύποι σκουμπριού.

Αυτά είναι εξάλλου τα ψάρια που προκαλούν συχνότερα δηλητηρίαση από ισταμίνη, γνωστή και ως σκομβροειδή δηλητηρίαση.

Η ισταμίνη υπάρχει πάντως σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς εμπλέκεται σε αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και δρα ως νευροδιαβιβαστής. Σε υπερβολικά επίπεδα, η εξωγενής ισταμίνη γίνεται δηλητηριώδης.

Αυτό συμβαίνει σε ψάρια που δεν συντηρούνται σωστά, καθώς τα βακτήρια που αναπτύσσονται παράγουν ισταμίνη από τη διάσπαση της ακίνδυνης ουσίας ιστιδίνης.

health.in.gr