Οι ισχύουσες κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες όντως προλαμβάνουν τον ορθοκολικό καρκίνο
Νέα Υόρκη: Οι ισχύουσες κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες είναι στο σωστό μονοπάτι για την πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου, αποφαίνεται νέα έρευνα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι ισχύουσες κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες είναι στο σωστό μονοπάτι για την πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου, αποφαίνεται νέα έρευνα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Οι άνδρες των οποίων οι διατροφικές συνήθειες είναι πιο κοντά σε κάποιον εκ των τεσσάρων δεικτών που εφαρμόζονται για τη μέτρηση της διατροφικής ποιότητας, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν ορθοκολικό καρκίνο.
Αν και αυτοί οι δείκτες διαφέρουν ως προς την φιλοσοφία και τον σχεδιασμό τους, έχουν μια κοινή θεματική. Όλοι συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, και υγιεινά λίπη, λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D από διατροφικές πηγές όπως τα γαλακτοκομικά και περιορισμό των στερεών λιπαρών, της ζάχαρης και του κόκκινου κρέατος.
Η καταγραφή των συνολικών διατροφικών προτύπων είναι μια σημαντική εναλλακτική της παραδοσιακής μεθοδολογίας που επικεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένα συστατικά.
Η Δρ Τζιλ Ρίντι και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Ελέγχου του Καρκίνου και του Πληθυσμού του Ινστιτούτου, μελέτησαν την σχέση μεταξύ διατροφικού προτύπου και ορθοκολικού καρκίνου σε δείγμα 492.382 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study.
Οι διατροφικές συνήθειες τους συγκρίθηκαν σύμφωνα με τους δείκτες: Healthy Eating Index-2005, Alternative Healthy Eating Index, Mediterranean Diet Score και Recommended Food Score.
Κατά την διάρκεια των πέντε ετών της μελέτης, 3.110 συμμετέχοντες εκδήλωσαν ορθοκολικό καρκίνο. Η προσεκτική εφαρμογή ενός εκ των τεσσάρων διατροφικών σχημάτων μείωνε τον κίνδυνο κατά 25-30% για τους άνδρες. Ωστόσο, η μόνη δίαιτα που σχετίστηκε με μειωμένο ορθοκολικό καρκίνο στις γυναίκες ήταν το Healthy Eating Index-2005.
Η φυλετική διαφορά μπορεί να σχετίζεται με διαφορές στο πως οι γυναίκες ανέφεραν την διατροφική τους κατανάλωση ή μπορεί να αποδοθεί στο ότι ο Healthy Eating Index-2005 είναι πιο περίπλοκος και ικανός να παρέχει καλύτερη αίσθηση του κινδύνου από την κατανάλωση επιπλέον ζάχαρης ή στερεών λιπαρών.
Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η εφαρμογή των διατροφικών συστάσεων για υγιεινή διατροφή μπορεί όντως να συντελέσει σε πρόληψη της εκδήλωσης ορθοκολικου καρκίνου.
health.in.gr
- Μπενίν: Απόπειρα πραξικοπήματος – «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ασφαλής ο πρόεδρος, λέει η κυβέρνηση
- «Ο κόσμος δεν είναι χαζός» – Ο Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο, τους δικούς του ανθρώπους και τον κιτρινισμό
- Αναστάτωση στο Χίθροου: Επίθεση με σπρέι πιπεριού, αναφορές για τραυματίες – Μια σύλληψη
- Πρωτοφανής επίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΕ μετά το πρόστιμο στο Χ
- Ποιο είναι το πιθανό trade για να καταλήξει στους Λέικερς ο Αντετοκούνμπο…
- Χριστούγεννα: Την Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων