38

Ο Μαγκόμεντ Εβλόγεφ, ιδιοκτήτης μιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην Ινγκουσετία, που ασκούσε έντονη κριτική στην υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο τοπική διοίκηση, βρέθηκε νεκρός έπειτα από επεισόδιο στο αυτοκίνητο της αστυνομίας, στη διάρκεια του οποίου πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ανακοίνωσε η ρωσική εισαγγελία.

«Γίνονται εξακριβώσεις για το θάνατο του Εβλόγεφ έπειτα από τις οποίες θα αποφασισθεί εάν θα ξεκινήσει έρευνα» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μακίν, υπεύθυνος της επιτροπής ερευνών της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με τον ίδιον, ένα «επεισόδιο» συνέβη στο αυτοκίνητο της αστυνομίας τη στιγμή που ο Εβλόγεφ, ιδιοκτήτης του δικτυακού τόπου www.Ingushetiya.ru, μεταφερόταν στο αστυνομικό τμήμα.

«Κατά το επεισόδιο, τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο και υπέκυψε στο νοσοκομείο» συνέχισε.

Όπως δήλωσε στο Reuters δικηγόρος που εργαζόταν για την ιστοσελίδα, η αστυνομία παρέλαβε τον Εβλόγεφ στα σκαλιά του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Ινγκουσετίας, στο ρωσικό Καύκασο, και τον έβαλε σε ένα αυτοκίνητο τύπου σεντάν.

«Κατά τη διαδρομή τον πυροβόλησαν στον κρόταφο…. Τον πέταξαν έξω από το αυτοκίνητο κοντά στο νοσοκομείο. Τον βρήκαν εκεί και τον μετέφεραν γρήγορα στο χειρουργείο, όπου και κατέληξε» πρόσθεσε.

Ο δκηγόρος ανέφερε πως ο 30χρονος Εβλόγεφ συνελήφθη μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, αφού συνταξίδεψε με τον τοπικό ηγέτη, υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο, Μουράτ Ζιαζίκοφ.

Ο Μαχόμεντ Εβλόγεφ είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Ρωσία μετά τη δολοφονία της Αννα Πολιτκόφσκαγια έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα το 2006. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την καταδίκη της Ρωσίας για τις αρνητικές επιδόσεις της ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters