Στα 111,8 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι ζημίες της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο
Ζημίες 111,8 εκατ. ευρώ σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ, ποσό που ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις της αγοράς, λόγω υψηλότερων δαπανών για την αγορά ενέργειας και την εισαγωγή ρεύματος, καθώς και έκτακτης πρόβλεψης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2.
27
Υψηλότερες από τις αναμενόμενες ζημίες ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο, λόγω υψηλότερων δαπανών για την αγορά ενέργειας και την εισαγωγή ρεύματος, καθώς και έκτακτης πρόβλεψης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Συγκεκριμένα, οι ζημίες ανήλθαν στα 111,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 99 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει, κατά μέσο όρο ζημίες 17 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις ύψους 56,9 εκατ. ευρώ.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2008, το 51% των εσόδων ήταν άμεσα εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών καυσίμων και CO2» ανέφερε η ΔΕΗ. Η Επιχείρησηαντί να επιβαρύνει τα αποτελέσματα με την πρόβλεψη για κάλυψη του εκτιμώμενου ελλείμματος για τις εκπομπές CO2 στο χρόνο πραγματοποίησης της σχετικής δαπάνης, στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, τα επιβάρυνε στο πρώτο εξάμηνο.
Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,765 δισ. ευρώαπό2,47 δισ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2007, αυξημένα κατά € 294,5 εκατ. (ή 11,9%).
Tα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 222,2 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2008, έναντι € 456,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2007, μειωμένα κατά € 234,2 εκατ. (-51,3%).
Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε σε 8% από 18,5% το πρώτο εξάμηνο του 2007.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, εάν η εταιρεία δεν είχε προβεί στο σχηματισμό της προαναφερθείσας πρόβλεψης για δικαιώματα εκπομπής CO2, το ΕΒΙΤDA θα ήταν αυξημένο κατά € 56,9 εκατ. και θα είχε διαμορφωθεί σε € 279,1 εκατ. (περιθώριο ΕΒΙΤDA 10,1%)
Οι ζημίες προ φόρων το α’ εξάμηνο του 2008, ανήλθαν σε € 115 εκατ. έναντι προ φόρων κερδών € 111,6 εκατ.την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Εάνη ΔΕΗ δεν είχε προχωρήσει στο σχηματισμό της προαναφερθείσας πρόβλεψης για δικαιώματα εκπομπής CO2, οι ζημίες θα ήταν μειωμένες κατά € 56,9 εκατ. και θα είχαν διαμορφωθεί σε 58,1 εκατ. ευρώ.
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση φταίει για το «ναυάγιο»
«Το οικονομικό ναυάγιο της ΔΕΗ που ανακοίνωσε σήμερα η τέταρτη -επί των ημερών της ΝΔ- διοίκηση της επιχείρησης, επιβεβαιώνει την παλαιότερη πρόβλεψή μας: με τις κακές επιλογές και την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, η ΔΕΗ μετατρέπεται σταδιακά σε μια προβληματική επιχείρηση, με αβέβαιο παρόν και ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον» τόνισεο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να λογοδοτήσει απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, για το πώς κατάφερε μέσα σε 4,5 χρόνια να μετατρέψει μια κερδοφόρα, σύγχρονη και δυναμική επιχείρηση, με ετήσια κερδοφορία για το 2004 ύψους 550 εκ. ευρώ, σε μια υπερχρεωμένη παλαιάς κοπής ΔΕΚΟ, υπερβολικά υψηλού κόστους και εξαιρετικά χαμηλής απόδοσης» προσέθεσε.
«Ηαπαξίωση της ΔΕΗ είναι δυστυχώς γεγονός και φέρει την υπογραφή της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής και να αναθεωρήσει άμεσα τις κεντρικές επιλογές της που ευθύνονται για τον κατήφορο της επιχείρησης».
ΣΥΝ: Αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής
«Η αρνητική πορεία της ΔΕΗ, παρά τις υπεραυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια με τρομακτική επιβάρυνση των καταναλωτών και παρά την ουσιαστική απουσία νέων επενδύσεων, έρχεται να καταδείξει την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης» σχολίασεο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι ο νεοφιλελεύθερος δρόμος μετοχοποίησης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι επιλογές της απαράδεκτης απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχρονική απαγόρευση στη ΔΕΗ νέων επενδύσεων για νέες μονάδες, η τρομακτική καθυστέρησή της στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων, η άλωση της ΔΕΗ και των εργασιών της από ιδιωτικά συμφέροντα και οι ελεγχόμενες διαχειριστικές πρακτικές, όχι μόνο βουλιάζουν τη ΔΕΗ αλλά κυρίως βλάπτουν συνολικά την οικονομία και την ανάπτυξη, επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές και υποθηκεύουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας» προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Σίντνεϊ Σουίνι επιστρέφει στo «Euphoria» ως μέλος του OnlyFans – «Απλά παράγω περιεχόμενο»
- Αγρίνιο: «Ο άντρας μου προκαλούσε τον δράστη» αποκάλυψε η σύζυγος του θύματος – Πισώπλατα η επίθεση
- Ευρωκοινοβούλιο: Πυροδοτεί τη «βόμβα» – «Παγώνει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
- ΠΑΣΟΚ: Όχι στο διάλογο της κυβέρνησης για το αγροτικό – Θα καταθέσουμε δική μας πρόταση, λέει ο Ανδρουλάκης
- Γροιλανδία: «Προετοιμαστείτε για πιθανή εισβολή», λέει ο πρωθυπουργός Νίλσεν
- Με τη ριγωτή ερυθρόλευκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός (pic)

