Οι υψηλές τιμές είναι αναγκαίες για τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου, λέει η ΙΕΑ
Προς τα κάτω αναθεώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2008, στα 86,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ τονίζει ότι οι υψηλές τιμές είναι αναγκαίες για να «πνίξουν» τη ζήτηση και να επιστρέψει η ισορροπία στην αγορά.
27
Με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών θα αυξηθεί, φέτος, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς η εκτίναξη, σε επίπεδα ρεκόρ, των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και η μείωση των επιδοτήσεων σε σειρά ασιατικών χωρών κατάφεραν ελαφρό πλήγμα στη ζήτηση, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).
«Πενιχρή είναι, προς το παρόν, η φετινή αύξηση της προσφοράς και οι υψηλές τιμές πετρελαίου είναι αναγκαίες για να πνίξουν τη ζήτηση, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά», υπογραμμίζει, η IEA στην Έκθεση για την Πετρελαϊκή Αγορά του μηνός Ιουνίου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, προβαίνοντας στην πλέον ειλικρινή παραδοχή ότι η προσφορά πετρελαίου με δυσκολία προσπαθεί να συμβαδίσει με την επίμονη ζήτηση στην Ασία.
Ελαφρά επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της ζήτησης στην Ασία θα φέρει η μείωση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση καυσίμων, στην οποία προχώρησαν προσφάτως η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σρι Λάνκα και η Ταϊβάν, καθώς οι προοπτικές σημαντικής μείωσης αυτών των επιδοτήσεων στην Κίνα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι απομακρυσμένες, εκτιμά η IEA.
Η Υπηρεσία είπε ότι κάθε ημέρα παρέχονται νέες ενδείξεις για «καταστροφή» της ζήτησης, ιδιαιτέρως σε τομείς όπως οι αερομεταφορές, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολύ λίγες ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικότερος παράγοντας από ό,τι τα επίπεδα των τιμών στον καθορισμό της ζήτησης».
Στην έκθεση, η IEA, αναθεώρησε προς τα κάτω, όπως αναμενόταν, την εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2008, αιφνιδίασε τις αγορές με σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησής της για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αφήνοντας την παγκόσμια οικονομία περισσότερο εξαρτημένη από τις χώρες του καρτέλ.
Η Υπηρεσία προέβη στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί φέτος κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, 230.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε στην έκθεση Μαΐου.
Η Υπηρεσία αναθεώρησε, επίσης, προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη φετινή αύξηση της προσφοράς από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Αναμένει, πλέον, αύξηση κατά 455.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τον προηγούμενο μήνα η σχετική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 680.000 βαρέλια την ημέρα.
Το μεγαλύτερο μέρος της νέας παραγωγής από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αναμένεται να έλθει με τη μορφή βιοκαυσίμων, στα οποία θα αντιστοιχεί το 72% της αύξησης της προσφοράς. Τα εκτιμώμενα επίπεδα της αύξησης της προσφοράς από αυτές τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αναμένεται να είναι το 2008 κάτω από τα επίπεδα αύξησης τόσο το 2007 όσο και το 2006, παρά τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των τιμών.
Ο Φρανσίσκο Μπλανς, επικεφαλής έρευνας της Merrill Lynch για τις αγορές εμπορευμάτων, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για τη μέση τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, σε 121,5 δολάρια το βαρέλι, λόγω «ενός συνδυασμού μικρότερης της αναμενόμενης προσφοράς και ανεξέλεγκτης ζήτησης. Η παραγωγή στις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δυσκολεύεται να αναπτυχθεί».
Αυτή η νέα εκτίμηση υποχρεώνει την IEA να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη φετινή ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ. Αναμένει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ το 2008 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα (θα ανέλθει σε 31,6 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα).
Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν με θλίψη συρρίκνωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ, κάτω από τα 2 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα «για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2006», κυρίως λόγω «των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Κουρσανίγια στη Σαουδική Αραβία».
Η IEA προειδοποίησε, επίσης ότι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οδήγησε σε αντίθετη με τις συνήθεις εξελίξεις για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου πτώση των διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων στις πλούσιες χώρες τον Απρίλιο. Εκτιμά ότι τα αποθέματα μειώθηκαν, τον περασμένο Απρίλιο, κατά 8,1 εκατομύρια βαρέλια, συγκριτικά με την παραδοσιακή για τον Απρίλιο αύξηση κατά 30 εκατομύρια βαρέλια.
«Η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου ενδέχεται να βελτιωθεί το καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σηματοδοτήσει η εξέλιξη αυτή το τέλος των εντάσεων στις αγορές» τονίζεται στην έκθεση.
Τέλος, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είπε ότι στην περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν, η αγορά «μπορεί να είναι βέβαιη ότι η IEA είναι έτοιμη να δράσει ταχύτατα εάν παραστεί ανάγκη» και να αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο ανεπάρκειας της προσφοράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τηλεκριτική διαιτησίας; Φοβούνται και την σκιά τους!
- Φάμελλος από Γλυφάδα: Σοβαρότατες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν επενδύει στην πρόληψη
- «Τη δέρνουν, σας παρακαλώ βοηθήστε» – Ο Μπάρον Τραμπ έσωσε γυναίκα στο Λονδίνο
- Τα γυαλιά ηλίου α λα «Top Gun» του Μακρόν στο Νταβός έσπασαν τα ταμεία
- BHMAGAZINO: O συλλέκτης, η ολόχρυση Αντέλ και η Γροιλανδία
- Τραμπ: Η συμφωνία για τη Γροιλανδία είναι υπό διαπραγμάτευση – Παίρνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς καθόλου κόστος