30

Στην αποκάλυψη των Νέων ότι η συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου το 1965 αποτελούσε μια καλά προετοιμασμένη πολιτική επιχείρηση αναφέρεται ο Κ.Μητσοτάκης με επιστολή του στην εφημερίδα. Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο παρασκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα Νέα του Σαββάτου αποκάλυψαν απόρρητο τηλεγράφημα της CΙΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Κ.Μητσοτάκης ήταν σε επαφή με τον τέως βασιλιά για τη συνωμοσία, η οποία στο τηλεγράφημα αναφέρεται υπό την ορολογία «σε σχέση με μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές».

Με επιστολή του στα Νέα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το Παλάτι» και δηλώνει ότι «δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος για ό,τι τυχόν έπραξε ή έγραψε» ο εκδότης της «Ελευθερίας» Παν. Κόκκας.

Ισχυρίζεται επίσης ότι «το κίνητρό του για τις επιλογές του δεν ήταν η θέσις του στην κυβέρνηση» των αποστατών, διότι όπως σημειώνει «πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών ήμουν, Συντονισμού έμεινα και Αντιπρόεδρος (της κυβέρνησης) δεν έγινα, διότι δεν επεδίωξα να γίνω».

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το συγκλονιστικό- άγνωστο μέχρι σήμερα ντοκουμέντο αποτελεί συμβολή στον διάλογο για τα γεγονότα εκείνης της ταραγμένης περιόδου και παραδέχεται ό τι «ασφαλώς υπήρξε (παρασκήνιο), ήταν πλούσιο σε διάφορες φάσεις και από διάφορες πλευρές». Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν συμμετείχε στο παρασκήνιο που κατέληξε στην ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου».

Το έγγραφο καταγράφει τις κινήσεις που θα γίνονταν για την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, οι οποίες θα είχαν αφετηρία τις επιθέσεις της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ελευθερία» του Παν. Κόκκα.

Ο τελευταίος απαιτούσε ως αντάλλαγμα να δοθεί στον Κ. Μητσοτάκη η θέση του υπουργού Συντονισμού ή αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των αποστατών.

Ως βασικός λόγος για την ανατροπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου προβαλλόταν η στροφή της κυβέρνησης σε πιο αριστερές θέσεις και ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σχόλιο Ρουσόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το θέμα λέγοντας ότι αυθεντικός ερμηνευτής των δηλώσεών του είναι ο ίδιος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι παγίως δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη.

Σε άλλη ερώτηση αν οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ για τις δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα, ο Θ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι η αντιπαράθεση απόψεων δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα σε μια δημοκρατία και σε μια δημοκρατική παράταξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ