27

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996 ανήλθε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,5% έναντι 8,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν 8,2%.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα 22% κατά μέσο όρο, απειλώτας την κοινωνική σταθερότητα της χώρας που θα φιλοξενήσει φέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή του κρέατος έκανε άλμα 48%.

Τον προηγούμενο μήνα οι τιμές των τροφίμων είχαν ενισχυθεί κατά 21%.

Ταυτόχρονα, η ανατιμήση του γουάν, ενώ μειώνει το κόστος εισαγωγών, παράλληλα ανοίγει την πόρτα σε περισσότερα κερδοσκοπικά κεφάλαια σε μία οικονομία «πλημμυρισμένη» από ρευστότητα.

Το γουάν διαπραγματεύεται στα 6,9843 ανά δολάριο. Το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 4,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2005, όταν τερματίστηκε το καθεστώς της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε με ρυθμό 10,6% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 11,9% στο σύνολο του 2007.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ