27

Έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας θα λάβει το πρωί της Κυριακής η Τροχαία, λόγω της διεξαγωγής της ετήσιας μαραθώνιας πορείας ειρήνης στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη, αλλά και του 25ου Γύρου της Αθήνας.

Από τις 8 το πρωί οι τροχονόμοι δεν θα επιτρέπουν την κίνηση των οχημάτων τμηματικά κατά μήκος της διαδρομής: Μαραθώνας, λεωφ. Μαραθώνος, οδός Φειδιππίδου, λεωφόρος Μεσογείων, λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο 25ος Γύρος της Αθήνας που οργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης.

Η εκκίνηση για τις διαδρομές των 8 και 3,5 χιλιομέτρων θα δοθεί στο Καλλιμάρμαρο στις 10 το πρωί, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει και η εκκίνηση στην πλατεία Συντάγματος για τη διαδρομή των επτακοσίων μέτρων που θα διανύσουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο τερματισμός για όλες τις διαδρομές θα γίνει στο Ζάππειο.

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Τύμβο του Μαραθώνα

Σαραπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης οργανώνεται παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Φέτος. τόσο τα αποκαλυπτήρια της προτομής, όσο και η πορεία συνδέονται με τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.

Κύριο σύνθημα των εκδηλώσεων «Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, ενάντια στα πυρηνικά, ενάντια στις ξένες βάσεις του θανάτου».

Η πορεία ειρήνης θα ξεκινήσει στις 8:30 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματιστεί στις 7:30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Στην εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων που θα γίνει στις 5:00 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή θα τραγουδήσει ο Γιάννης Θωμόπουλος και θα συμμετάσχει το χορευτικό συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα.

Ανάλογες πορείες θα πραγματοποιηθούν από τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε Βόλο, Τίρναβο-Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Κρήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ