Το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα της δεκαετίας στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας
Τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που διαμαρτύρονται για τη μισθολογική τους κατάσταση με επικεφαλής του εκπαιδευτικούς κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις στη Βρετανία, η οποία πλήττεται από το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα του δημοσίου εδώ και μία δεκαετία.
51
Τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που διαμαρτύρονται για τη μισθολογική τους κατάσταση με επικεφαλής του εκπαιδευτικούς κατεβαίνουν την Πέμπτη σε απεργία στη Βρετανία.
Η χώρα πλήττεται από το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα του δημοσίου εδώ και μία δεκαετία σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, γεγονός που αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών, του προσωπικού των κέντρων εύρεσης εργασίας, των λιμενικών, των εξεταστών για τη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης και των υπαλλήλων πολλών κρατικών οργανισμών.
Δεκάδες διαδηλώσεις οργανώνονται την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερες του πληθωρισμού.
Περί τους 200.000 εκπαιδευτικούς της Αγγλίας και της Ουαλίας κατεβαίνουν στη πρώτη τους απεργία εδώ και 20 χρόνια με μισθολογικά αιτήματα, κλείνοντας ή διαταράσσοντας τη λειτουργία του ενός τρίτου των σχολείων.
«Έπειτα από τρία χρόνια αυξήσεων κάτω από τον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, η προοπτική άλλων τριών χρόνων υπό το ίδιο καθεστώς θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι» λέει η επικεφαλής του συνδικάτου των εκπαιδευτικών Κριστίν Μπλάουερ.
Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει στο πλαίσιο τριετούς συμφωνίας, αύξηση των μισθών κατά 2,45% από τον Σεπτέμβριο και κατά 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε «λυπηρό γεγονός» την απεργία των εκπαιδευτικών και κάλεσε τους απεργούς να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Το απεργιακό κύμα έρχεται σε μια στιγμή που το Εργατικό Κόμμα καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάσθηκε την Τετάρτη σε άτακτη υποχώρηση από το ίδιο του το κόμμα, αποσύροντας δέσμη φορολογικών μέτρων που προκάλεσε κατακραυγή στη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Άγιαξ – Ολυμπιακός: Ιστορία, τάσεις και μια μάχη με ευρωπαϊκή ιστορία
- Πένθος στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε σε ηλικία 40 ετών η Αριστέα Καζάκου – Ανδρουλάκης: Έφυγες πρόωρα και άδικα
- Έβγαλαν Ισραηλινή ακτιβίστρια «νεκρή» στις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Είμαι ζωντανή, σε μισή ώρα πάω για προπόνηση»
- Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Άρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ (pics)
- Κακοκαιρία Κριστίν: Τουλάχιστον τρεις νεκροί στην Πορτογαλία – Σφοδρό πλήγμα και στην Ισπανία
- Προπάνιο σαν βόμβα κάτω από το εργοστάσιο «Βιολάντα» – Τι αντιμετωπίζουν ποινικά οι τρεις συλληφθέντες
