
Σε τροχιά επιβράδυνσης η οικονομία της ευρωζώνης το 2007
Η επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, καθώς η μείωση από το εξωτερικό μειώθηκε, ενώ το άλμα των τιμών των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες.
27
Η επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, καθώς η μείωση από το εξωτερικό μειώθηκε, ενώ το άλμα των τιμών των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες.
Έναντι του τρίτου τριμήνου, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε σε 0,4% (και 2,3% σε ετήσια βάση). Στο γ΄τρίμηνο η οικονομία είχε επεκταθεί κατά 0,8%.
Στο σύνολο του 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 2,8% το 2006. Το ΑΕΠ της Ευρώπης των 27 αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,9% σε σχέση με το 2006, χρονιά στην οποία είχε σημειώσει αύξηση 3%.
Η επιβράδυνση στην ευρωζώνη ίσως ενισχυθεί φέτος, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται με το ένα πόδι στην ύφεση.
Αλλωστε, στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν (σε τριμηνιαία βάση) σε 0,3% από 0,7% και 0,8% αντίστοιχα στο τρίτο τρίμηνο του 2007.
Έτσ, αυξάνεται και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ για τα επιτόκια τόνισε διά στόματος Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι «ασυνήθιστα υψηλοί».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ερώτηση που εξόργισε τον Αταμάν και έφυγε από τη συνέντευξη Τύπου
- Κούβα: Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη την Αβάνα, καθώς οι διακοπές ρεύματος επιδεινώνονται
- ΗΠΑ: Δραματική επιχείρηση αστυνομικών σε φλεγόμενο σπίτι στο Τενεσί – Καρέ καρέ η ηρωική προσπάθειά τους
- ΠΑΣΟΚ: Η μάχη για το «ρετιρέ» της κεντροαριστεράς, οι δημοσκοπήσεις και η αναδίπλωση της Αναστασίου
- Θεσσαλονίκη: Βιντεοσκοπούσε κρυφά γυναίκα σε τουαλέτες γυμναστηρίου
- «Δεν βγαίνουν τα λεφτά» – Χάρι και Μέγκαν στα μανταλάκια
