Σικάγο: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της πείνας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη κάνει την καλύτερη δουλειά διατηρώντας υπό έλεγχο την ορμόνη της πείνας, ενώ οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν την κακή τους φήμη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών συστατικών στην καταστολή της ghrelin, της ορμόνης που εκκρίνεται από το στομάχι για να διεγείρει την όρεξη.

Η καταστολή της ghrelin είναι ένας εκ των τρόπων για την απώλεια της όρεξης καθώς ξεκινά η διαδικασία λήψης της τροφής.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 16 άτομα τρία διαφορετικά αναψυκτικά, το καθένα με διαφορετικά επίπεδα υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεΐνης. Πήραν δείγματα αίματος πριν και μετά το πρώτο ρόφημα και μετά κάθε 20 λεπτά για έξι ώρες, μετρώντας τα επίπεδα της ghrelin στο αίμα.

Τα λιπαρά είχαν την χειρότερη επίδοση στην καταστολή της ghrelin. Οι πρωτεΐνη ήταν ο καλύτερος καταστολέας της ghrelin ως προς τον συνδυασμό βάθους και διάρκειας της καταστολής. Αυτό είναι πραγματικά ικανοποιητικό διότι οι υψηλές πρωτεΐνες είναι σημαντικές σε όλες σχεδόν τις δημοφιλής δίαιτες.

Επίσης παρατήρησαν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων συντελούσε σε ισχυρή καταστολή της ghrelin αρχικά αλλά τελικά τα επίπεδα της επανέρχονταν και φτάνοντας τελικά σε υψηλότερα επίπεδα.

Βασικά οι υδατάνθρακες τελικά κάνουν τους ανθρώπους να πεινούν ακόμα περισσότερο από πριν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω μελέτη της αποτελεσματικότητας των διαφόρων διατροφικών σχημάτων.

health.in.gr