Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης παιδικού άσθματος
Λονδίνο: Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν μεσογειακή διατροφή προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωσης άσθματος και άλλων αλλεργιών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Λονδίνο: Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν μεσογειακή διατροφή προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωσης άσθματος και άλλων αλλεργιών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 468 μητέρες και τα παιδιά τους από την κύηση μέχρι και τη συμπλήρωση του έκτου έτους ζωής. Διαπίστωσαν ότι το άσθμα και οι αλλεργίες ήταν σημαντικό λιγότερο συχνές στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια και καρύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης παρατήρησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο, ειδικά σε περιπτώσεις που καταναλωνόταν περισσότερες από τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Παλαιότερη έρευνα και πάλι του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε δείξει ότι τα παιδιά που έκαναν μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι προστατευμένα από το άσθμα και τις αλλεργίες.
Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η προστατευτική επίδραση της διατροφής ξεκινά ακόμα νωρίτερα, από την εμβρυϊκή ηλικία.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μέχρι τα παιδιά να συμπληρώσουν τον έκτο χρόνο ζωής η επίδρασή της διατροφής τους φάνηκε να είναι μικρή στον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και αλλεργίας. Ωστόσο, η διατροφή της μητέρα κατά την φάση της εγκυμοσύνης φάνηκε να παίζει μεγαλύτερο ρόλο.
Η κατανάλωση λαχανικών πάνω από οκτώ φορές την εβδομάδα, ψαριών περισσότερες από τρεις και οσπρίων πάνω από μια φορά την εβδομάδα, είχε ιδιαιτέρως προστατευτικό όφελος.
Η μεσογειακή διατροφή τείνει να είναι πολύ καλά ισορροπημένη και πλούσια σε τροφές που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν τους ιστούς περιλαμβανομένων και των πνευμόνων, υγιείς. Τα λιπαρά οξέα από τα ψάρια είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της πιθανόν επιβλαβούς φλεγμονής.
Απαιτούνται βεβαίως περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση του μηχανισμού του προστατευτικού οφέλους της μεσογειακής διατροφής και των σχετικών «παραθύρων» έκθεσης.
health.in.gr
- Στέγαση: Συνεχίζεται η ασφυξία – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2008 οι τιμές – Οι περιοχές που «καίνε»
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες με διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης» και στοχοποιεί το λαϊκό κίνημα
- ΕΣΔΑ: Ο Στάρμερ καλεί την Ευρώπη να περιορίσει τα δικαιώματα των μεταναστών για να… αντιμετωπίσει την ακροδεξιά
- Νέα στοιχεία για το πόρισμα που «αποσύνδεσε» ΕΥΠ και Predator
- Η Γερμανία στρέφεται στη Vaca Muerta



