93

Είναι απαραίτητη η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος της επιβολής ποινής προεξόφλησης τραπεζικών δανείων σταθερού επιτοκίου με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε η διατύπωση των σχετικών όρων στις δανειακές συμβάσεις να είναι εύληπτη για τους καταναλωτές και να οδηγεί σε έναν ενιαίο και δίκαιο τρόπο υπολογισμού της ποινής προεξόφλησης με την οποία τυχόν καλούνται να επιβαρυνθούν.

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ι.Αδαμόπουλος με αφορμή τη νέα διάταξη του ν. 3587/2007 που προστέθηκε για την προστασία των καταναλωτών και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (15/2007).

Ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει ότι «η διαφάνεια και η ειλικρίνεια στις δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής συμπεριφοράς των τραπεζών απέναντι στους συναλλασσόμενους, με δεδομένο ότι η έλλειψη ρευστότητας και οι αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες οδηγούν τους πολίτες στην αναγκαστική λύση του δανεισμού, που τους επιβαρύνει με μακροχρόνιες και επίπονες οικονομικές υποχρεώσεις».

«Η επιβολή, ως μορφή ποινής στις δανειακές συμβάσεις σταθερού επιτοκίου, χρεώσεων που δεν δικαιολογούν πάντα την περιέλευση των τραπεζών σε δυσμενή θέση λόγω της προεξόφλησης της οφειλής, απλώς περιορίζει ασφυκτικά τη συμβατική και οικονομική ελευθερία των πολιτών και εκμεταλλεύεται κατά τρόπο αθέμιτο την εύλογα περιορισμένη γνώση τους για ζητήματα οικονομικής φύσης και τεχνικού περιεχομένου» προσέθεσε ο κ. Αδαμόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ