Ουάσιγκτον: Η βιταμίνη C μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων αν και όχι με τον τρόπο που έχουν υποψιαστεί ορισμένοι ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Cell, η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον Δρ Τζι Ντανγκ υποστηρίζει την αντίληψη ότι η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου, αλλά καταδεικνύουν έναν τελείως νέο μηχανισμό δράσης, διαφορετικό απ’ αυτόν που πολλοί ειδικοί έχουν υποδείξει ή υποψιαστεί.

Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται όταν ο οργανισμός μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η β-καροτένη είναι γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν όταν οι επιστήμονες χορήγησαν βιταμίνη C σε ομάδα ποντικιών που είχαν υποστεί εμφύτευση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, επίσης διαπιστώθηκε ότι περιορίζει την ανάπτυξη του όγκου στα τρωκτικά.

Τα αντιοξειδωτικά, όπως διαπίστωσε ο Δρ Ντανγκ, φαίνεται υπονομεύουν την ικανότητα του όγκου να αναπτύσσεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Η αποσαφήνιση του πως τα αντιοξειδωτικά παρακωλύουν του όγκους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους καταπολέμησης του καρκίνου. Επιπρόσθετα με τους τύπους του καρκίνου που χρησιμοποιήθηκαν προς μελέτη στην παρούσα έρευνα, και άλλες μορφές καρκίνου μπορεί να είναι ευάλωτες στην βιταμίνη C, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

health.in.gr