Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των οστών είναι αρκετά σημαντικός. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία των οστών.

Η σωστή διατροφή αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της σκελετικής υγείας, συμμετέχοντας τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων των οστών.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, του κυριότερου συστατικού των οστών, από τη δίαιτα μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια των οστών. Όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο από το περιβάλλον, τότε ο οργανισμός στρέφεται στην αποθήκη του, τα οστά, και αρχίζει να διαλύει τους κρυστάλλους του ασβεστίου ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε αυτό.

Γάλα, Τυρί, Γιαούρτι: Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ασβέστιο για τα οστά και τα δόντια μας, αλλά λίγοι αγαπάμε το γάλα. Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται περίπου 800mg κατά μέσο όρο, ασβεστίου την ημέρα. Μπορεί να το βρεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και σε άλλες πηγές. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται με 3-4 ποτήρια γάλα ή 200mg τυρί.

Σαρδέλες, Σολομός, Τόνος, Βούτυρο: Τα τρόφιμα αυτά μας παρέχουν βιταμίνη D, η οποία διατηρεί τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα στα φυσιολογικά όρια, αυξάνοντας την απορρόφηση του από το έντερο και μειώνοντας τη νεφρική του απέκκριση. Συνεπώς η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην ομοιόσταση ασβεστίου-φωσφόρου. Σπάνια παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης D στους μεσογειακούς λαούς διότι η βιταμίνη αυτή συντίθεται στο δέρμα με την ηλιοφάνεια.

Κάποιοι άνθρωποι εντούτοις μπορεί να χρειάζονται την ενισχυτική δράση της συγκεκριμένης βιταμίνης. Είναι υγιής ενήλικας χρειάζεται περίπου 400 IU βιταμίνης D την ημέρα.

Μαγιά, Μπύρα, Ελαιόλαδο, Ηλιόσποροι: Τα τρόφιμα αυτά έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (η μαγιά) και βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ηλιόσποροι). Οι ηλιόσποροι έχουν και μαγνήσιο. Όλα αυτά τα στοιχεία πιθανόν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση του ασβεστίου αλλά και στην τόνωση του νευρομυικού συστήματος. Τονώνουν τα νεύρα και τους μυς στην ευαίσθητη περιοχή της μέσης.

Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι παρέχει βιταμίνη C. Εχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη αυτή πιθανόν να αυξάνει την απορροφητικότητα των οστών σε ασβέστιο.

Σόγια: Η σόγια παρέχει φυτοοιστρογόνα (ισοφλαβονοειδή) και αυτά φέρονται να βοηθούν ειδικά τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα οστεοπόρωσης. Μια σχετική πειραματική έρευνα έδειξε ότι με 55mg ισοφλαβονοειδών την ημέρα, σε έξι μήνες η οστική πυκνότητα των γυναικών που μετέχουν στο ερευνητικό σχήμα αυξήθηκε κατά 2%.

Μπρόκολο: Το τρόφιμο αυτό φέρεται να βοηθά στην οστεοπόρωση. Μια εικασία είναι ότι βοηθά επειδή παρέχει βιταμίνη C και ασβέστιο. Μια άλλη εικασία είναι ότι βοηθά επειδή παρέχει πολύ μαγνήσιο. Πιθανόν να πρόκειται για κάποιο συνδυασμό στοιχείων που παρέχει το τρόφιμο.

Στρείδια, Ανανάς: Τα τρόφιμα αυτά έχουν ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. Τα στοιχεία αυτά αυξάνουν την ποσότητα ασβεστίου που απορροφούν τα οστά μας από την τροφή που καταναλώσαμε. Ειδικά ο ψευδάργυρος βοηθά τα οστά να «δέσουν» ακόμα και μετά από κάταγμα.

Περιεκτικότητα κάποιων τροφών σε ασβέστιο

Φαγητό (ποσότητα)

Ca (mg)

Γιαούρτι (1 κεσεδάκι) 2% 452
Παρμεζάνα (30γρ.) 414
Σαρδέλες σε λάδι (100γρ.) 550
Αμύγδαλα (120 γρ) 359
Άπαχο γάλα (1 ποτήρι) 300
Γάλα πλήρες (1 ποτήρι) 290
Γιαούρτι (1 κεσεδάκι) πλήρες 275
Γογγύλια πράσινα μαγειρεμένα (1 κούπα) 249
Μοτσαρέλα (30γρ.) 207
Edam (30γρ.) 207
Τυρί cheddar (30γρ.) 204
Σπανάκι μαγειρεμένο (1 κούπα) 200
Gouda (30γρ.) 198
Φασόλια κονσέρβα (1 κούπα) 141
Φέτα (30γρ.) 140
Cottage cheese (1 ποτήρι) 137

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την κυπριακή 15ημερη εφημερίδα «Η Υγεία μου», τεύχος 9

health.in.gr