93

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου εταιρειών Χαλκόρ, ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε 16 εκατ. ευρώ, ή 0,158 ανά μετοχή, έναντι 22,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006 ή 0,227 ανά μετοχή. Εμφάνισαν δηλαδή μείωση, σε ποσοστό 27,7%.

Αντίθετα ανοδική πορεία ακολούθησε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου. Οι πωλήσεις του σημείωσαν αύξηση 22,9% και διαμορφώθηκαν στο α εξάμηνο του 2007 σε 714,2 εκατ. ευρώ, έναντι 581,3 εκατ. ευρώ το α εξάμηνο του 2006.

Σημαντική επίδραση στην αύξηση αυτή είχε η αύξηση των πωλήσεων σε όγκο, η οποία ανήλθε σε 10%, η αύξηση των τιμών κατεργασίας, καθώς και η βελτίωση του μίγματος πωλήσεων με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 ανήλθαν σε 55,1 εκατ. ευρώ, έναντι 61,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006 εμφανίζοντας μείωση κατά 10%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2006 ήταν σημαντικά αυξημένα από υπεραξίες που προέκυψαν από την αύξηση της μέσης τιμής του χαλκού τη περίοδο αυτή, φαινόμενο που δεν επαναλήφθηκε κατά το 2007, οπότε τα κέρδη προέρχονται κυρίως από την οργανική λειτουργία.

Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης, σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ, έναντι 22,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006, μειωμένα κατά 11% περίπου ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης με τη Fitco και συνεργειών μεταξύ των εταιριών του ομίλου.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν μείωση κατά 5,7% και διαμορφώθηκαν σε 47,2 εκατ. ευρώ, έναντι 50,1 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) μειώθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με το 2006 και ανήλθαν σε 35,3 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 24 εκατ. ευρώ, έναντι 29,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006 σημειώνοντας μείωση 19,6%. Η πτώση, αποδίδεται κυρίως στα μειωμένα μικτά αποτελέσματα, καθώς και στα αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2006 χρηματοοικονομικά έξοδα.

Συνοψίζοντας, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 ο όμιλος επέτυχε αύξηση των πωλήσεων σε κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, από τις οποίες προέρχεται κυρίως και η συνολική αύξηση του όγκου.

Αντίθετα, λόγω της διατήρησης της τιμής του χαλκού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και των πολύ μεγάλων διακυμάνσεων αυτής, η κάμψη στη ζήτηση προϊόντων που αφορούν την κατασκευή και η οποία εμφανίστηκε ήδη από το προηγούμενο έτος, συνεχίζεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ