Νέα Υόρκη: Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λατρεύουν το ψητό και καπνιστό κρέας θα πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά επίσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.

Η Δρ Σουσαν Στεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα και οι συνεργάτες διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ψητού ή καπνιστού κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Οι λάτρεις του κρέατος που επίσης παρέλειπαν να τρώνε φρούτα και λαχανικά είχαν 74% αυξημένο κίνδυνο.

Κανένας συσχετισμός δεν ανιχνεύθηκε μεταξύ των προσφάτων προτύπων κατανάλωση κρέατος και καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σχέση μεταξύ μακρο- ή μεσοπρόθεσμης κατανάλωσης κρέατος και καρκίνου του μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πιο αναλυτικά, η Δρ Στεκ συνέκρινε την πρόσφατη και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κατανάλωση μαγειρεμένου κρέατος σε δείγμα 1.508 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 1.556 υγιών γυναικών.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στα υψηλότερα δύο τρίτα της συνολικής κατανάλωσης καπνιστού ή ψητού κρέατος (περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα) είχαν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν την ελάχιστη ποσότητα κρέατος, μια φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα.

Και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν άφθονο ψητό ή καπνιστό κρέας αλλά ελάχιστα φρούτα και λαχανικά (λιγότερες από πέντε μερίδες την ημέρα) είχαν 74% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, το καπνιστό ή ψητό ψάρι ή πουλερικό δεν αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού όταν εξετάστηκε ανεξάρτητα από το κόκκινο κρέας.

Το στοιχείο ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγα φρούτα και λαχανικά διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ενισχύσει τα εργαστηριακά και ζωικά ευρήματα ότι δείχνουν ότι συγκεκριμένες φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύουν τον οργανισμό από την καρκινογένεση.

«Η μελέτη μας έρχεται να ενισχύσει τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνουν την κατανάλωση άφθονων φυτικών τροφών και τον περιορισμό του κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος.

Ωστόσο, αν και η μελέτη εντόπισε έναν στενό συσχετισμό, δεν απέδειξε ότι όντως τα μαγειρεμένα κρεατικά προκαλούν καρκίνο του μαστού. Αλλοι σχετικοί παράγοντες μπορεί να συντελούν στον συσχετισμό, όπως το υψηλό λιπαρό περιεχόμενο της διατροφής των γυναικών που καταναλώνουν αυτά τα είδη κρέατος.

Πάντως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι γνωστά καρκινογόνα που παράγονται κατά το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες εντοπίζονται στο ψητό και καπνιστό κρέας καθώς και σε άλλα τρόφιμα, ενώ το τηγανητό και παναρισμένο κρέας έχει ιδιαίτερα αυξημένο περιεχόμενο σε ετεροκυκλικές αμίνες», εξηγεί η Δρ Στεκ.

health.in.gr