Κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων για τα άτομα που εργάζονται κοντά σε πισίνες
Νέα Υόρκη: Οι δάσκαλοι κολύμβησης και άλλα άτομα που περνούν πολλές ώρες κοντά σε πισίνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών προβλημάτων, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Νέα Υόρκη: Οι δάσκαλοι κολύμβησης και άλλα άτομα που περνούν πολλές ώρες κοντά σε πισίνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών προβλημάτων, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Το χλώριο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της πισίνας δημιουργεί αντιδράσεις όταν έρχεται σε επαφή με ουσίες όπως τα ούρα και ο ιδρώτας και προκύπτουν υποπροϊόντα, κυρίως χλωραμίνες, που μπορεί να ερεθίσουν το αναπνευστικό σύστημα.
Ο Δρ Χοσέ Γιάκομπς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 624 υπαλλήλους πισινών και πήρε δείγματα αέρα από έξι πισίνες. Μέτρησε τα επίπεδα των τριχλωραμινών και στις 38 πισίνες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη για να υπολογίσει τη μακροχρόνια έκθεση του προσωπικού. Οι τριχλωραμίνες είναι ο πιο πτητικός τύπος χλωραμινών και είναι γνωστές για τον ερεθισμό που προκαλούν στους οφθαλμούς και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Εν συγκρίσει με τους υπαλλήλους με τη ελάχιστη έκθεση στις τριχλωραμίνες, όπως αυτούς που εργάζονταν στο κυλικείο ή τους χώρους υποδοχής, οι δάσκαλοι κολύμβησης είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν συχνά από παραρρινοκολπίτιδα ή πονόλαιμο και είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο χρόνιου κρυολογήματος.
Οι υπάλληλοι με υψηλά επίπεδα έκθεσης κινδύνευαν περισσότερο να έχουν έναν αριθμό άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων εν συγκρίσει με τον γενικό πληθυσμό, κυμαινόμενο από 40% αυξημένο κίνδυνο σφιξίματος στο στήθος έως και πάνω από επταπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια περιπάτου με άτομο ίδιας ηλικίας.
Τα άτομα που ανέφεραν περίσσεια υγρασίας ή ανεπαρκή εξαερισμό στο εργασιακό χώρο ήταν επίσης πιθανότερο να αναφέρουν αναπνευστικά προβλήματα.
Η έκθεση στις τριχλωραμίνες είναι ο πιθανότερος αιτιολογικός παράγοντας για τα αναπνευστικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στη μελέτη, δεδομένου ότι τα επίπεδα στις πισίνες είναι τρεις φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Οι τριχλωραμίνες ενδεχομένως να ενισχύουν και τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, αλλεργιών και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, καθιστώντας τους αεραγωγούς περισσότερο διαπερατούς.
health.in.gr
- Capital Link – ExxonMobil: Γεώτρηση το 2027 στο block 2 του Ιονίου Πελάγους
- Super League: Αυτή είναι η βαθμολογία του πρώτου γύρου (pic)
- Έτσι πάει να «δέσει» την κατηγορία για «εγκληματική οργάνωση» κατά αγροτών από την Κρήτη η κυβέρνηση
- Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν οι αποζημιώσεις για το τροχαίο – Τι θα λάβουν οι επιβάτιδες
- «Κάντο, κάντο, κάντο» – Μικροί, μοχθηροί άνθρωποι και ο Σατανάς μέσα στο μυαλό του δολοφόνου τον Τζον Λένον
- Η Συμμαχία των Προθύμων αισιοδοξεί για την Ουκρανία, όμως το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» για πιθανή συμφωνία


