Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται εν αφθονία σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, μπορεί εκτός από την καρδιά να επιδρούν θετικά και σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας στην Βουδαπέστη, η Δρ Σάρα Κόνκλιν του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, παρατήρησε ότι τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων ήταν περισσότερο επιρρεπή σε αρνητική νοοτροπία και να είναι περισσότερο παρορμητικά, ενώ αυτοί με τα υψηλότερα επίπεδα τυπικά ήταν περισσότερο συγκαταβατικοί και λιγότερο πιθανό να είναι δύστροποι.

Η Δρ Κόνκλιν θέλησε να δει αν ο όγκος της φαιας ουσίας στον εγκέφαλο, ειδικά σε περιοχές που σχετίζονται με τη διάθεση, ήταν αναλογικά σχετικός με την ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων που κατανάλωνε το άτομο.

Ζήτησε λοιπόν από 55 υγιείς ενήλικες να δώσουν στοιχεία για την μέση πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων και χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να καθορίσει τον όγκο της φαιάς ουσίας.

Όπως είχε υποψιαστεί, όσο υψηλότερη η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων τόσο μεγαλύτερος ο όγκος της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τη διάθεση και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

health.in.gr