
Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο ο Μορίς Παπόν
Πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 96 ετών, ο Μορίς Παπόν, ο μοναδικός Γάλλος αξιωματούχος που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω του ρόλου που διεδραμάτισε στην εκτόπιση Εβραίων στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
43
Πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 96 ετών, ο Μορίς Παπόν, ο μοναδικός Γάλλος αξιωματούχος που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω του ρόλου που διεδραμάτισε στην εκτόπιση Εβραίων στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Τον θάνατο του Παπόν ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, ο οποίος σημείωσε ότι «ο πρώην υπουργός ουδέποτε αποδέχθηκε την καταδίκη του της 2ας Απριλίου 1998 από το δικαστήριο του Μπορντό».
Ο Παπόν καταδικάστηκε το 1998 σε 10ετή κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή τρία χρόνια, στη συνέχεια όμως αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και αποσύρθηκε στα περίχωρα του Παρισιού όπου είχε γεννηθεί.
Στις 8 Φεβρουαρίου νοσηλεύθηκε με καρδιακή ανεπάρκεια και την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση.
Μετά τον πόλεμο, ο Μορίς Παπόν διετέλεσε διοικητής της παρισινής αστυνομίας (1958-61), βουλευτής του γκωλλικού κόμματος και υπουργός Προϋπολογισμού (1978-1981) επί προεδρίας Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν.
Ως διοικητής της αστυνομίας, ο Παπόν κατέστειλε βίαια τη μεγάλη διαδήλωση των Αλγερινών στις 17 Οκτωβρίου 1961 στη γαλλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εκατοντάδες μαχητικά μέλη του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου (FLN).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Super League: Η ΚΕΔ όρισε τον Σάντσεθ Μαρτίνεθ στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ο Όσμερς σφυρίζει στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
- Γιατί η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ αποχώρησε από τo The White Lotus; Χάος και παρασκήνιο με τον Μάικ Γουάιτ
- Σκουριές: Στην τελική ευθεία για παραγωγή η επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα
- Αφρικανική σκόνη: Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα – Χάρτης με τις περιοχές που θα επηρεαστούν
- Ηλεκτρικά πατίνια: «Μπήκαν αδόμητα, μας αιφνιδίασαν» – Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
