30

Εγκρίθηκε από την αρμόδιο κοινουβελυτική επιτροπή της Κνεσέτ το αίτημα του προέδρου του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, να λάβει άδεια μη άσκησης των καθηκόντων του για τρεις μήνες. Εις βάρος του αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Υπέρ ψήφισαν 13 και κατά 11 βουλευτές. Η επιτροπή έχει 25 μέλη και παρόντα ήταν τα 24.

Ο Κατσάβ δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί ύστερα από την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό και κατάχρηση εξουσίας.

Ο 61χρονος πρόεδρος αρνείται τα πάντα, αλλά δηλώνει ότι θα παραιτηθεί εφόσον τελικά απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του.

Στο διάστημα που δεν θα ασκεί τα καθήκοντά του, θα τον αντικαθιστά η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ντάλια Ίτζικ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην επιτροπή πολλοί βουλευτές ζήτησαν την άμεση παραίτησή του. Το ίδιο έκαναν χθες ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, η υπουργός Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Εφόσον κριθεί ένοχος βιασμού, ο Κατσάβ (η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούλιο του 2007) αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press