Η γρίπη των πτηνών επιστρέφει στην Ευρώπη με κρούσμα στην Ουγγαρία
Βρυξέλλες: Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην ΕΕ από τον περασμένο Αύγουστο αναφέρθηκε σε πτηνοτροφείο της νοτιοανατολικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Βρυξέλλες: Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην ΕΕ από τον περασμένο Αύγουστο αναφέρθηκε σε πτηνοτροφείο της νοτιοανατολικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε από τις ουγγρικές αρχές για έξαρση γρίπης υψηλής παθογένειας στην επαρχία Κσόνραντ» αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι πτηνοτρόφοι θορυβήθηκαν όταν παρατήρησαν ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα στις 3.000 χήνες του εκτροφείου. Ουγγρικό εργαστήριο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ιό γρίπης τύπου Η5, και δείγματα εστάλησαν στο ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς στο Ουέιμπριτζ της Βρετανίας για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον επικίνδυνο υπότυπο Η5Ν1.
Οι χήνες θανατώθηκαν και οι Αρχές εφάρμοσαν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ και ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χλμ. Στο μεταξύ, η Κροατία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά την εισαγωγή πουλερικών από την Ουγγαρία.
Από την εμφάνισή του το 2003, ο ιός Η5Ν1 έχει εμφανιστεί σε 50 χώρες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πάνω από 150 άτομα, δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι ειδικοί φοβούνται τώρα ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί σε μορφή που μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο και θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία με εκατομμύρια θύματα, όπως συνέβη με την ισπανική γρίπη το 1918.
health.in.gr
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς
- Στη Βηθλεέμ ετοιμάζονται για τα πρώτα τους Χριστούγεννα μετά από 2 χρόνια
- Λιντς – Λίβερπουλ 3-3: Νέα «γκέλα» για τους «ρεντς»
- Κακοκαιρία Byron: Ξεπέρασε τα 280 χιλιοστά το ύψος βροχής στην Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας στο τριήμερο
- Πόσο χρυσό κατέχουν οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο απόθεμα – Η θέση της Ελλάδας
- Ίντερ – Κόμο 4-0: «Τεσσάρα» και κορυφή για τους «νερατζούρι»