Νέα Υόρκη: Μια νέα αμερικανική μελέτη δείχνει νέα στοιχεία που ενισχύουν την θεωρία ότι το πρόχειρο φαγητό είναι παχυντικό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα με επικεφαλής τον Δρ Μπάρρι Ποπκιν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.394 νεαρούς ενήλικες που συμμετείχαν αρχικά σε μελέτη για τα καρδιακά νοσήματα.

Συνέκριναν την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και φαγητού εστιατορίου κατά τη διάρκεια του έβδομου και δέκατου έτους της μελέτης με τον Δείκτη Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων και στις δύο φάσεις.

Όσο περισσότερο πρόχειρο φαγητό έτρωγαν οι συμμετέχοντες, τόσο υψηλότερος ήταν ο ΔΜΣ τους. Για κάθε επιπλέον γεύμα πρόχειρου φαγητού που κατανάλωνε κάποιος σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια του έβδομου έτους, ο ΔΜΣ αυξανόταν κατά 0,13 μονάδες, ενώ κάθε επιπλέον γεύμα πρόχειρου φαγητού την εβδομάδα τον δέκατο χρόνο, σχετιζόταν με αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,24 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε 408 γραμμάρια και 771 γραμμάρια, αντίστοιχα, για ένα άτομο με ύψος 155 εκατοστά.

Τα άτομα που αύξησαν την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μεταξύ έβδομου και δέκατου έτους της μελέτης, παρουσίασαν αύξηση 0,20 μονάδων του ΔΜΣ.

Ωστόσο, δεν προέκυψε σχέση μεταξύ γευμάτων που συνήθως περιέχονται στο μενού ενός τυπικού εστιατορίου και αύξησης του ΔΜΣ. Μάλιστα, μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει τα συχνά γεύματα στα παραδοσιακά εστιατόρια με χαμηλότερο ΔΜΣ.

health.in.gr