30

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις της ΕΤΕ στην Τουρκία εξέφρασε ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, ο βουλευτής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ερευνήσει το όλο θέμα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της οικονομικής διπλωματίας και της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όμως, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσο οι επενδύσεις του ελληνικού κεφαλαίου στη γειτονική χώρα «γίνονται με πλήρη συνείδηση της επικινδυνότητας αυτών των κινήσεων, λόγω του ότι η Τουρκία ως κράτος, λειτουργεί με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο».

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η Αλβανία είναι η Ελλάδα του 1920, η οποία με προσπάθεια κάποια στιγμή θα πλησιάσει στο μέλλον την Ελλάδα, δεν ξέρω αν θα συμβεί το ίδιο με την Τουρκία. Εύχομαι να επικρατήσουν στην Τουρκία οι δημοκρατικοί θεσμοί και η ελεύθερη οικονομία, δεν είμαι όμως σίγουρος.»

Σχετικά με την επένδυση που προωθεί η Εθνική Τράπεζα στην Τουρκία, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι κινήσεις αυτές ίσως δημιουργήσουν και πολιτικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, αναφέρθηκε στη ραγδαία μεταβολή που σημειώθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από το καλοκαίρι του 1999 και μετά.

Όπως σημείωσε, την περίοδο εκείνη, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου ενθάρρυνε τους Έλληνες επιχειρηματίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων, όχι, όπως είπε, με στόχο αυτές να μας λύσουν τα προβλήματα, αλλά με στόχο να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, και έτσι να υπάρξει μια προσέγγιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ