Στο 2,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα της Ελλάδας το 2007, προβλέπει ο ΟΟΣΑ
Στην αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Ο οργανισμός προβλέπει για το 2007 ρυθμό ανάπτυξης 3,8% (από 3,6%) και έλλειμμα 2,6% (από 3,3%).
27
Στην αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2007 και το 2008 σε 3,8% από 3,6% τον προηγούμενο Μάιο. Φέτος, αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 4%, ενώ στην εαρινή έκθεση προέβλεπε 3,7%.
Για το έλλειμμα, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,3% που έκανε λόγο η προηγούμενη πρόβλεψη. Στο 2,6% αναμένεται να παραμείνει έως το 2008.
Oπληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 3,2%, από 3,7% το 2005, και θα εξακολουθήσει να υποχωρεί στο 3,1% το 2007 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα το 2008.
Στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2007, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι «με βάση τις παρούσες πολιτικές, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι κάτω από 3%».
Πάντως, προσθέτει ο οργανισμός, εάν υλοποιηθούν οι περικοπές φόρων που ανακοινώθηκαν για το 2008 τότε ίσως το έλλειμμα ξεπεράσει ελαφρά αυτό το όριο.
Για την ανεργία, εκτιμά ότι θα μειωθεί σε 9,2% το 2007 και 8,8% το 2008 (από 9,6% φέτος), ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει υποχώρηση στο 3,1% από 3,2% φέτος.
Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών: Φέτος στο 10,8% του ΑΕΠ, από 7,9% του ΑΕΠ πέρυσι, και να συρρικνωθεί στο 10,1% του ΑΕΠ το 2007 και στο 9,7% του ΑΕΠ το 2008.
Ο ΟΟΣΑ δεν ελάβε υπόψην την σχεδιασμένη αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% καθώς η Eurostat δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της Αθήνας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τσιτσιπάς: «Θαυμάζω τον Αντετοκούνμπο γιατί είναι ταπεινός»
- ΕΟ ΚΚΕ για Γροιλανδία: Απαράδεκτες οι απειλές των ΗΠΑ, συνένοχοι ΕΕ και ΝΑΤΟ
- Δύο γρήγορα γκολ για τη Μπόντο κόντρα στη Σίτι (vids)
- Στρασβούργο: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur
- Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε λήγει η προθεσμία επιλογής κατηγορίας
- Ακόμη ένα cancel: To Νetflix «κόβει» τη Μέγκαν Μαρκλ – «Απελπισμένη προσπάθεια αυτοπροβολής»