Το ΔΣ του ΟΛΠ ενέκρινε το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων
Το ΔΣ του ΟΛΠ ενέκρινε, την Πέμπτη, την προκήρυξη διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του σταθμού υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων που προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας.
27
Το ΔΣ του ΟΛΠ ενέκρινε, την Πέμπτη, με 7 ψήφους υπέρ και 5 κατά, την προκήρυξη διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του σταθμού υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων που προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον διαγωνισμό ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών του ΟΛΠ σε ιδιώτες και ζητούν τόσο από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και από την διοίκηση της εταιρείας να σταματήσει τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων διανέμονται ετησίως 1,4 εκατομμύρια κοντέινερς. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο σταθμός, έκτασης περίπου 1 εκατ. τ.μ., θα παραχωρηθεί σε όποια εταιρία προσφέρει το υψηλότερο τίμημα, προχωρήσει στη μεγαλύτερη επένδυση (καθώς βρίσκονται υπό κατασκευή οι προβλήτες 1 και 3) και δεσμευθεί για τη μεγαλύτερη διακίνηση κοντέινερς μέσω του σταθμού.
Το ΔΣ του ΟΛΠ απαντά στους εργαζόμενους ότι πρώτη φάση που περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κρατήσει περίπου έξι μήνες, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές για να υπάρξει «δημιουργικός διάλογος».
Από το ΔΣ του Οργανισμού παραιτήθηκε ο Χρήστος Γκόνης, καθώς εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ. Εντός της ημέρας θα αποφασίσουν για την στάση τους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος έχουν ήδη προκηρύξει αποχή από τις υπερωρίες και 24ωρη απεργία για αύριο, Παρασκευή.
Επίσης, δεν θα δουλέψουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μεταβάλουν τα προγράμματά τους αποφεύγοντας τον Πειραιά, ενώ άλλες με μεταφορτωτικό έργο σχεδιάζουν ήδη να τον εγκαταλείψουν.
* Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΟΛΠ, το οποίο συνεδρίασε παρανόμως και παρατύπως εντός του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και υπό τον κλοιό των ΜΑΤ, για την εκποίηση των πλέον σύγχρονων και κερδοφόρων δραστηριοτήτων του λιμανιού, αποτελεί πρωτοφανές πραξικόπημα που καταργεί κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας».
«Η απειλούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά δεν συνιστά μόνο ένα βαρύτατο στρατηγικό πλήγμα για τη χώρα και την ελληνική οικονομία αλλά θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζομένους στο λιμάνι, αφού οδηγεί στη διάλυση των εργασιακών τους κατακτήσεων και πιθανότατα σε μαζικές απολύσεις» προσέθεσε.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, τετράωρη στάση εργασίας από τις 7:00 μέχρι και τις 11:00 και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν μέλη των τριών σωματείων των διοικητικών υπαλλήλων και των φορτοεκφορτωτών του λιμανιού.
Οι εργαζόμενοι ζητούν απόσυρση της απόφασης του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση και διάλογος για το θέμα.
Την Παρασκευή, κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία και το Σαββατοκύριακο θα απέχουν από την εργασία τους.
Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απηύθυνε έκκληση στους υπαλλήλους του ΟΛΘ να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να αποκατασταθεί η ηρεμία σε όλους τους λειτουργικούς τομείς, λέγοντας ότι «είναι άδικο να παραμένει αποκλεισμένο το λιμάνι μας που αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους οικονομικούς πυλώνες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Ίντερ – Πίζα
- Ο Λουίτζι Μαντζιόνε ξανά στο δικαστήριο για ακροαματική διαδικασία – Ακόμα στο τραπέζι η θανατική ποινή
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Οι οικογενειακές υποθέσεις, ιδίως όταν αφορούν ανήλικα παιδιά, δεν προσφέρονται για εκβιασμούς ή πολιτική εκμετάλλευση
- Ο Μουρίνιο άρχισε τα όργανα για το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης
- «Δεν ξέρω τι εννοούσα» – Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ διαλύει τις φήμες σχετικά με την αμφιφυλόφιλη σεξουαλικότητά του
- Ισπανία: Τα αίτια που προκάλεσαν τη σιδηροδρομική τραγωδία – Τι έδειξε το πρώτο πόρισμα
