Σε Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης Χρηματιστήριο Αθηνών – Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, σε λειτουργία η Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Τα δύο χρηματιστήρια θα λειτουργούν και θα εμφανίζονται στο ίδιο σύστημα, αλλά θα διατηρήσουν την αυτονομία τους.
53
Τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, σε λειτουργία η Κοινή Πλατφόρμα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Τα δύο χρηματιστήρια θα λειτουργούν και θα εμφανίζονται στο ίδιο σύστημα, αλλά θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα, προσθέτοντας ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μπαίνει σε στρατηγική συνεργασία με άλλα χρηματιστήρια και βρίσκεται πιο κοντά στις διεθνείς εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, δίδεται η δυνατότητα πολλών επιλογών στον Κύπριο επενδυτή, και οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι στο ΧΑΚ υπάρχουν 140 κυπριακές εταιρείες και 350 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πρόσθεσε ότι οι επενδυτές μπορούν να διαπραγματευθούν με όποια θέλουν.
Σημαντικές καινοτομίες που επιφέρει η έναρξη της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας είναι η διαπραγμάτευση των εισηγμένων αξιών του ΧΑΚ σε ευρώ, εκτός από τα Χρεόγραφα (Εταιρικά και Κυβερνητικά) και τα Γραμμάτια Δημοσίου, και η επέκταση λειτουργίας του ΧΑΚ μέχρι τις 17:00, όπως ισχύει τόσο για το ελληνικό όσο και για τα διεθνή χρηματιστήρια.
Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, η συναλλαγματική ισοτιμία που έχει χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή των τιμών των μετοχών από την κυπριακή λίρα στο ευρώ είναι μια λίρα προς 0,5766 ευρώ, που είναι η μέση ημερήσια τιμή αγοράς και πώλησης του ευρώ προς την κυπριακή λίρα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση, που ήταν η Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.
Για όσες αξίες διαπραγματεύονται σε ευρώ, το ΧΑΚ θα προβεί σε μετατροπή νομίσματος και στρογγυλοποίηση της τιμής τους σε δύο δεκαδικά, ώστε να προκύψει η τιμή εκκίνησης των τιμών σε ευρώ με την έναρξη της Κοινής Πλατφόρμας.
Για αξίες, οι οποίες πριν από την εισαγωγή τους στην Κοινή Πλατφόρμα είχαν τιμή εκφραζόμενη σε τρία δεκαδικά, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλοποίηση της τιμής στο πλησιέστερο έγκυρο βήμα τιμής κατά την εισαγωγή τους στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Κοινής Πλατφόρμας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Marseaux – Εύη Δρούτσα: Η κόντρα για τη Eurovision καλά κρατεί – Πινγκ πονγκ οι απαντήσεις
- Στις 4/2 το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός
- Φάμελλος: Ντροπή και προσβολή η απουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή – Πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής
- Νοκ-άουτ ο Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό – Δεν παίζει με την Εφές
- Η ΕΕ σχεδιάζει να ξηλώσει τον επικοινωνιακό εξοπλισμό από προμηθευτές υψηλού ρίσκου – Η Κίνα αντιδρά
- Κακοκαιρία: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων