27

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα, της Σοφοκλέους με το νέο ωράριο. H κανονική συνεδρίαση ξεκινάει στις 10:30 (από 11:30) και λήγει στις 16:30.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, με βάση το κλείσιμο της 29ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει το Xρηματιστήριο τις αλλαγές που προκύπτουν, όσον αφορά τις μετοχές μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η πορεία του Xρηματιστηρίου στο διάστημα που προηγήθηκε (1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου) συνοδεύθηκε από μεγάλη άνοδο των κεφαλαιοποιήσεων αρκετών εταιρειών και αρκετές βρέθηκαν να πληρούν τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς χρηματιστηριακών εταιρειών, υποψήφιες για να εισέλθουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με βάση το κλείσιμο της 28ης Σεπτεμβρίου είναι 9 εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης (μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ) συγχρόνως, όμως, και της διασποράς (μεγαλύτερη από 20%) και της εμπορευσιμότητας (μεγαλύτερη από 15%).

Kαμία εταιρεία δεν αναμένεται αντίστοιχα να περάσει από τη μεγάλη στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με δεδομένο ότι το Xρηματιστήριο ανεβαίνει και έτσι τουλάχιστον το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης δεν απολείπει από καμία εισηγμένη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, θα γίνει και η διαφοροποίηση στους δείκτες FTSE που αφορούν και στην Aθήνα. Oι μεταβολές αυτές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης του Nοεμβρίου. Επισήμως οι FTSE δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις.

Πέραν των μεταβολών που αναμένονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, επιχειρείται να επιβληθεί τάξη από τις χρηματιστηριακές αρχές ως προς τις ευχέρειες των μητρικών εταιρειών να λογίζουν έσοδα από τις θυγατρικές τους με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς με νέες αποφάσεις της επιχειρεί να βάλει φραγμούς σε υπερτιμολογήσεις που πιθανόν διενεργούν μητρικές εταιρείες λαμβάνοντας ή πουλώντας υπηρεσίες από ή σε θυγατρικές τους με σκοπό την «αλλοίωση» προς το καλύτερο των αποτελεσμάτων τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ