71

Την πεποίθησή του ότι η λειτουργία του νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα δώσει νέα πνοή στις ενέργειες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα εξέφρασε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Αγγελος Χανιώτης, προναγγέλλοντας πρωτοβουλίες και του ιδίου.

Ο κ. Χανιώτης, καθηγητής Ιστορίας στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης και Οξφόρδης, υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την επιστροφή από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στην Ελλάδα του θραύσματος από τον Παρθενώνα, που πρόσφατα παρέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και μετέφερε, τιμητικά, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αθήνα.

«Το νέο μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να δώσει νέα πνοή στις προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, διότι τότε η Ελλάδα θα μπορεί να δείξει ότι υπάρχουν κενές αίθουσες, που περιμένουν την επιστροφή κάποιων αντικειμένων και όχι απλά μια ελπίδα» τόνισε ο κ. Χανιώτης, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μπροστά στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επόμενοι στόχοι θα είναι κυρίως η επιστροφή μικρών κομματιών που βρίσκονται σε μικρές συλλογές και όχι σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα. «Ένα παράδειγμα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι το Μουσείο του Παλέρμο ή η Συλλογή του Καίμπριτζ, από τα οποία θα είναι ευκολότερο να επιστραφούν κάποια μικρά αντικείμενα» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ