Οι Κούρδοι υψώνουν τη δική τους σημαία στα δημόσια κτίρια του ιρακινού Κουρδιστάν
Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν διέταξε την αντικατάσταση της ιρακινής σημαίας στα δημόσια κτίρια με την κουρδική, σε μια κίνηση της αυτόνομης περιοχής προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη.
38
Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν διέταξε την αντικατάσταση της ιρακινής σημαίας στα δημόσια κτίρια με την κουρδική, σε μια κίνηση της αυτόνομης περιοχής προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη.
Η διαταγή εκδόθηκε την Πέμπτη από τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, δήλωσαν το Σάββατο αξιωματούχοι.
«Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, όλα τα δημόσια κτίρια που είχαν αναρτήσει τη σημαία του Μπάαθ, θα πρέπει να την υποστείλουν και να αναρτήσουν στη θέση της τη σημαία του Κουρδιστάν» ανέφερε το διάταγμα.
Η κουρδική κόκκινη, λευκή και πράσινη σημαία, με έναν ήλιο στη μέση, κυριαρχεί στο Κουρδιστάν έναντι της κόκκινης, λευκής και μαύρης ιρακινής σημαίας που οι Κούρδοι συνδέουν με την εξουσία του κόμματος Μπάαθ του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και τον αραβικό εθνικισμό.
Το μη αραβικό Κουρδιστάν απέκτησε την αυτονομία του έπειτα από μία αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του Σαντάμ το 1991, η οποία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγκαθιδρύσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή.
Το 2003 η πτώση του Σαντάμ, που δικάζεται για γενοκτονία εναντίον των Κούρδων, βάθυνε την αυτονομία στις τρεις επαρχίες. Το ορεινό Κουρδιστάν έχει τη δική του κυβέρνηση και Βουλή και οι δυνάμεις ασφαλείας του αποτελούνται από πρώην μαχητές πεσμεργκά.
Μετά την ανατροπή του Σαντάμ από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η ιρακινή σημαία αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης, καθώς το Ιράκ προσπαθεί να αποτινάξει τα κατάλοιπα της εξουσίας του Σαντάμ.
Το 2004, το διορισμένο από τις ΗΠΑ κυβερνητικό συμβούλιο υιοθέτησε μια νέα εθνική σημαία, στην οποία αποτυπώνεται μια ημισέληνος σε απαλό μπλε χρώμα και σε λευκό φόντο. Η σημαία αυτή ωστόσο ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε λόγω των επικρίσεων.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 80, η ιρακινή σημαία έφερε τις λέξεις «Ο Θεός είναι Μεγάλος», γραμμένες με το γραφικό χαρακτήρα του Σαντάμ. Η σημαία του Ιράκ φέρει ακόμη και σήμερα αυτές τις λέξεις, αλλά όχι πια με το γραφικό χαρακτήρα του πρώην ηγέτη του Ιράκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η Chappell Roan γελάει με τα επικριτικά σχόλια για την εμφάνιση του «γυμνού στήθους» στα Grammy 2026
- Οι Αθώοι: Όλα όσα θα δούμε στη μεγάλη πρεμιέρα της Πέμπτης
- Βρήκε ομάδα ο Ρουί Βιτόρια μετά την απόλυση από τον Παναθηναϊκό
- Συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας για το «έγκλημα» στη Βιολάντα
- Λόρα: Η αεροπορική εταιρεία απάντησε στο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. – Η 16χρονη ταξίδεψε στη Γερμανία
- Με την «ουρά στα σκέλια» μετά από δύο μέρες η Αλεξοπούλου της ΝΔ και των 20 ακινήτων για την κυνική δήλωση «ο τζάμπας πέθανε»