51

Σε «κόκκινο» συναγερμό παραμένει η Βρετανία ενόσω ξεδιπλώνονται πτυχές της εφιαλτικής τρομοκρατικής συνωμοσίας για την ανατίναξη αεροσκαφών εν πτήσει προς τις ΗΠΑ. Από το Πακιστάν προέρχονται στοιχεία διασύνδεσης της Αλ Κάιντα με τους επίδοξους καμικάζι που τελούν υπό ανάκριση.

Ο βρετανικός Τύπος γράφει ότι το καθοριστικό χτύπημα για την εξάρθρωση του πυρήνα τρομοκρατών, που όμως φαίνεται σχεδίαζε μία δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου, ήταν η σύλληψη από την πακιστανική αστυνομία του Ρασίντ Ραούφ, αδελφού δύο εκ των συλληφθέντων στη Βρετανία (στο Μπέρμιγχαμ την περασμένη Πέμπτη).

Ο Ρασίντ Ραούφ συνελήφθη στη μεθοριακή περιοχή με το Αφγανιστάν έπειτα από αρκετές ημέρες παρακολούθησης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Πακιστάν αναφέρουν πως είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Φέρεται ως ο επιχειρησιακός συντονιστής και σύνδεσμος των εγκεφάλων και των επίδοξων καμικάζι, επισημαίνει ο Guardian στο φύλλο του Σαββάτου.

«Τον συλλάβαμε κοντά στα σύνορα και μοιραστήκαμε με τις βρετανικές Αρχές τις πληροφορίες που συλλέξαμε, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συλλήψεις στη Βρετανία» ανακοίνωσε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Αφτάμπ Χαν Σερπάο. Πέραν του Ραούφ, η πακιστανική αστυνομία έχει συλλάβει άλλα έξι άτομα τις τελευταίες ημέρες.

Αλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί σε ανάμειξη της Αλ Κάιντα στην τρομοκρατική συνωμοσία είναι ότι τουλάχιστον ένας ύποπτος που συνελήφθη στο ανατολικό Λονδίνο είχε εκπαιδευθεί σε στρατόπεδο της οργάνωσης Ταμπλίνι Τζαμάατ, από την οποία η Αλ Κάιντα στρατολογεί νέα μέλη όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί.

Επικαλούμενο αμερικανικές πηγές το CNN μετέδωσε το Σάββατο ότι οι μετέχοντες στη συνωμοσία είχαν λάβει τρεις ημέρες προ της σύλληψής τους μήνυμα από ύποπτο στο Πακιστάν που τους καλούσε «να κάνουν τώρα τις επιθέσεις». Το μήνυμα, που υπεκλάπη και αποκωδικοποιήθηκε, οδήγησε τις βρετανικές Αρχές στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις ήταν πλέον ζήτημα ελάχιστων ημερών.

Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποιούν πληροφορίες από τη Βρετανία για να διακριβώσουν εάν υπάρχουν άτομα στις ΗΠΑ που σχετίζονταν με τη συνωμοσία. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας εκφράζουν ανησυχία ότι ενδέχεται να διαφεύγουν άτομα που είχαν γνώση του τρομοκρατικού σχεδίου.

Οι συλληφθέντες για την υπόθεση των σχεδιαζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αεροσκαφών στη Βρετανία ενδέχεται να είχαν επαφές και στη Γερμανία, όπως υποστηρίζει ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Αουγκουστ Χάνινγκ, σε συνέντευξή του. Επίσης, 40 συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιταλία μετά τη δημοσιοποίηση της συνωμοσίας.

Σοκ για τους Βρετανούς

Το σοκ για τους Βρετανούς είναι ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Γεννημένοι στη Βρετανία, μεσαίας κοινωνικής τάξης και με καλή μόρφωση. Ανάμεσά τους ένας 22χρονος φοιτητής Βιοχημείας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ένας οδηγός ταξί, ένας εργαζόμενος σε πιτσαρία και κάποιοι που αγόραζαν και πουλούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Πολλοι εξ αυτών είναι έγγαμοι, με μικρά παιδιά και εγγύους γυναίκες. Ζουν σε τυπικά προάστια, παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο και κρίκετ. Είκοσι δύο ύποπτοι τελούν υπό ανάκριση στο Λονδίνο βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου -ένας αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Παρασκευής, ενώ τη Δευτέρα θα αποφασιστεί η παράταση ή μη της κράτησης άλλου ενός, αναφέρει το BBC.

Σε πολιτικό επίπεδο, η φινλανδική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες συνεδρίαση κατά την οποία ειδικοί στους τομείς της αεροπλοίας και της ασφάλειας θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα για την ασφάλεια των πτήσεων.

Η κίνηση στα βρετανικά αεροδρόμια έχει αρχίσει να εξομαλύνεται σταδιακά, αν και παραμένουν οι καθυστερήσεις εξαιτίας των εξονυχιστικών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι επιβάτες, ιδίως όσοι κατευθύνονται προς Αμερική. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί επίσης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, ενώ σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αερολιμένες της Ευρώπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ