Οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο αποτελεσματικότερες στην απώλεια βάρους
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη στην μείωση της λιπώδους μάζας και στη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, απ' ότι οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη στην μείωση της λιπώδους μάζας και στη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, απ’ ότι οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα αποσυντίθεται και προκαλεί αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Γενικά, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με επικεφαλής την Δρ Τζένι Μπραντ-Μίλλερ διενήργησε μελέτη στην οποία 129 υπέρβαρα άτομα, 18-40 ετών με τυχαία επιλογή υπεβλήθησαν σε ένα εκ των παρακάτω διατροφικών σχημάτων απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες.
Και οι τέσσερις δίαιτες αποτελούνταν από μειωμένα λιπαρά (30% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας) και περιόριζαν στις ημερήσιες θερμίδες στις 1.400 kcal στις γυναίκες και στις 1.900 kcal στους άνδρες. Οι δίαιτες διέφεραν ως προς τα στοχευμένα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και γλυκαιμικού φορτίου.
Δίαιτα 1: οι υδατάνθρακες αποτελούσαν το 55% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, οι πρωτεΐνες το 15% και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (127g).
Δίαιτα 2: όμοια με την πρώτη εκτός του χαμηλότερου γλυκαιμικού φορτίου (75g).
Δίαιτα 3: οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το 25% της συνολικής ενέργειας, οι υδατάνθρακες είχαν μειωθεί στο 45% και το γλυκαιμικό φορτίο ήταν υψηλό (87g).
Δίαιτα 4: όμοια με την τρίτη, εκτός του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (54g).
Οι δίαιτες συντέλεσαν σε όμοιες μειώσεις βάρους (4,2% με 6,2% του βάρους), λιπώδους μάζας και περιμέτρου της μέσης. Ωστόσο, στις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η μείωση του γλυκαιμικού φορτίου διπλασίαζε την απώλεια λίπους.
Επίσης τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερόλης αυξάνονταν με τη δίαιτα 3 και μειώνονταν με τη δίαιτα 2.
Επομένως οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι χωρίς δραστικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά με λιγότερο αμυλούχα και να περιορίσουμε τα αναψυκτικά τα οποία είναι πτωχά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά πλούσια σε γλυκαιμικό φορτίο.
health.in.gr
- Μπενίν: Απόπειρα πραξικοπήματος – «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ασφαλής ο πρόεδρος, λέει η κυβέρνηση
- «Ο κόσμος δεν είναι χαζός» – Ο Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο, τους δικούς του ανθρώπους και τον κιτρινισμό
- Αναστάτωση στο Χίθροου: Επίθεση με σπρέι πιπεριού, αναφορές για τραυματίες – Μια σύλληψη
- Πρωτοφανής επίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΕ μετά το πρόστιμο στο Χ
- Ποιο είναι το πιθανό trade για να καταλήξει στους Λέικερς ο Αντετοκούνμπο…
- Χριστούγεννα: Την Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων