Κλοπή εβραϊκού χειρογράφου αποκαλύπτει την εξαφάνιση χιλιάδων βιβλίων στη Γαλλία
Τριάντα χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα έχουν κάνει «φτερά» από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για ένα κλεμμένο εβραϊκό χειρόγραφο της Πεντατεύχου του Μωυσή του 13ου αιώνα.
43
Τριάντα χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα έχουν κάνει «φτερά» από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για ένα κλεμμένο εβραϊκό χειρόγραφο της Πεντατεύχου του Μωυσή του 13ου αιώνα.
Όπως μεταδίδει το BBC, στο επίκεντρο της νομικής διαμάχης βρίσκονται ο έμπορος τέχνης από τη Νέα Υόρκη Γιόζεφ Γκόλντμαν, ο γνωστός οίκος δημοπρασιών Christies και η γαλλική κυβέρνηση.
Το 2000 ο Γκόλντμαν αγόρασε σε δημοπρασία του Christies και έναντι 358.000 δολαρίων το πολύτιμο εβραϊκό χειρόγραφο Τορά, που ανήκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας από το 1668.
Ωστόσο, το 2005 διαπιστώθηκε ότι το Τορά είχε κλαπεί τη Γαλλική Βιβλιοθήκη, η οποία εν συνεχεία μήνυσε τον Γκόλντμαν, ζητώντας την επιστροφή του χειρογράφου.
Ο Γκόλντμαν, δε, μήνυσε τον οίκο Christies, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να του πουλήσει το χειρόγραφο, και διεκδικεί να του επιστραφούν τα χρήματα που πλήρωσε.
Τέλος, ο οίκος Christies υποστηρίζει ότι δεν ήταν γνωστό πως το χειρόγραφο ήταν κλεμμένο και συνεπώς η μήνυση δεν ευσταθεί νομικά.
Την κλοπή του χειρογράφου είχε αρχικά παραδεχθεί ο 57χρονος πρώην επιμελητής της εβραϊκής συλλογής της Βιβλιοθήκης Μισέλ Γκαρέλ και είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 400.000 ευρώ.
Αργότερα, όμως αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε ότι θα προσβάλει την καταδικαστική απόφαση στα γαλλικά δικαστήρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αντώνης Ρέμος: Η δωρεάν συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι
- Δύο νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης
- Τι ισχύει με το μέλλον του Αντετοκούνμπο – Τα «θέλω» των Μπακς σε πιθανό trade
- Οι 9 σταθμοί της Ιθάκης, το μεγάλο ευχαριστώ του Τσίπρα και το ταξίδι που μόλις αρχίζει
- Κόρινθος: Νεκρός βρέθηκε 69χρονος – Φέρει τραύμα από όπλο
- Σίξερς – Νικς 114-144: Σαρωτικοί οι Νεοϋορκέζοι, πέρασαν με… σκούπα στους τελικούς της Ανατολής
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Γ’)
- Θεσσαλονίκη: Έρευνες στον ποταμό Λουδία για τη σορό του 54χρονου που δολοφόνησαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442