Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της ευρωζώνης λόγω πετρελαίου
Διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης το Μάιο, λόγω της ακριβής ενέργειας και της υψηλής εσωτερικής ζήτησης. Αντίστοιχη εικόνα και στην Ελλάδα, όπου το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ στα 10,9 δισ. ευρώ.
27
Διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης το Μάιο, λόγω της ακριβής ενέργειας και της υψηλής εσωτερικής ζήτησης, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.
Το μη εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ (οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση σε 1,2 δισ. ευρώ) έναντι του αναθεωρημένου ελλείμματος ύψους 1,9 δισ. ευρώ του περασμένου Απριλίου και πλεονάσματος 2,3 δισ. ευρώ το Μάιο του 2005.
Οι εισαγωγές, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκαν κατά 21% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 15%.
Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, η διεύρυνση του ελλείμματος ήταν λιγότερο δραματική: Ανήλθε σε 900 εκατ. ευρώ το Μάιο, από 700 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, με τις εισαγωγές να σημειώνουν αύξηση 1,4%, σε ετήσια βάση, και τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 1,2%.
Στην Ελλάδα, το πρώτο τετράμηνο το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ στα 10,9 δισ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 15,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να αυξηθεί σε 10,9 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2005, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% (σε 5 δισ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% σε 15,9 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ποιες χώρες της ΕΕ επενδύουν περισσότερο στην προσιτή στέγαση; Η Ελλάδα για άλλη μια φορά στον πάτο
- Νεότερη απόφαση για αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
- Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: Φάγατε μεγάλη ήττα από τον λαό και δεν θα είναι η τελευταία
- Ιδού πόσες ώρες videogames την εβδομάδα βλάπτουν την υγεία
- Κολυδάς: Η προειδοποίηση εν μέσω επέλασης της κακοκαιρίας για το «ζήτημα ποιότητας πρόγνωσης»
- Marseaux – Εύη Δρούτσα: Η κόντρα για τη Eurovision καλά κρατεί – Πινγκ πονγκ οι απαντήσεις