Νέα Υόρκη: Μεταξύ των ατόμων που έχουν επιβιώσει εμφράγματος, η λήψη συγκεκριμένων παυσίπονων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενου εμφράγματος ή θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Ο αυξημένος κίνδυνο δεν αποδίδεται μόνο στους αναστολείς COX-2 (στους οποίους περιλαμβάνεται και το σκεύασμα Vioxx), αλλά και στους μη εκλεκτικούς μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενάκη.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gentofte της Δανίας με επικεφαλής τον Δρ Γκουνναρ Η. Γκίσλασον μελέτησε στοιχεία από το Εθνικό Αρχείο Ασθενών της Δανίας που αφορούσαν 58.432 ασθενείς 30 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν επιβιώσει πρώτου εμφράγματος μεταξύ 1994-2002.

Στη συνέχεια ανέτρεξαν στο Αρχείο Στατιστικής Ιατρικών Προϊόντων για πληροφορίες που αφορούσαν συνταγές ΜΣΑΦ καθώς και εκλεκτικών αναστολέων COX-2, την δοσολογία τους και πόσο συχνά συνταγογραφούνταν.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 9.773 ασθενείς υπέστησαν δεύτερο έμφραγμα και 16.561 απεβίωσαν.

Η χαμηλή δοσολογία αναστολέων COX-2 συσχετίστηκε με περίπου διπλασιασμό του κινδύνου θανάτου και περίπου 50% αύξηση των πιθανοτήτων δεύτερου εμφράγματος. Στις υψηλότερες δόσεις, ο κίνδυνος θνησιμότητας πενταπλασιαζόταν.

Με τις καθημερινές δόσεις ΜΣΑΦ, η πιθανότητα θανάτου ήταν διπλάσια ή τετραπλάσια ανάλογα με το σκεύασμα και ο κίνδυνος δεύτερου εμφράγματος αυξανόταν από 22% έως και 89%.

Δεδομένων των στοιχείων αυτών αλλά και παλαιότερων ερευνών, οι αναστολείς COX-2 και οι μη εκλεκτικοί ΜΣΑΦ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από τους ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος.

health.in.gr