Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαίνεται να μελετά ο πρωθυπουργός
Δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές και ενώ η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φαίνεται ότι αρχίζει να καταρτίζει τα πρώτα εκλογικά του σχέδια για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές και ενώ η παράταξή του συνεχίζει να προηγείται του βασικού αντιπάλου της κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι αρχίζει να καταρτίζει τα πρώτα εκλογικά του σχέδια για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο κ. Κ.Καραμανλής όχι μόνο μελετά σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά έχει ήδη κυκλώσει με τον μαρκαδόρο του τον Oκτώβριο του 2007, εκτιμώντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το φθινόπωρο του επόμενου έτους αποτελεί ιδανική περίοδο για εκλογικό αιφνιδιασμό.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός έλαβε στις Βρυξέλλες το πρώτο πιστοποιητικό επιτυχίας του εκλογικού σχεδίου του. Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Καραμανλής έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει του καθεστώτος επιτήρησης ως τον Μάιο του 2007 και έκτοτε θα μπορεί να εφαρμόσει ένα σύστημα παροχών το οποίο θα στοχεύει στον εξευμενισμό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.
Την Τετάρτη έλαβε και δεύτερο πιστοποιητικό, αυτή τη φορά από την εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα έχει μηδενική φθορά από υποθέσεις όπως αυτές των υποκλοπών, των απαγωγών Πακιστανών και των καταλήψεων στα πανεπιστήμια.
Το μόνο που απομένει για να θέσει και επισήμως σε εφαρμογή το εκλογικό του σχέδιο, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και να μην υπάρξουν άλλες ατυχείς στιγμές για την κυβέρνηση και κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Oι πρώτες ενδείξεις
Η πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, έγινε αντιληπτή από τους συνεργάτες του λίγο πριν από το Πάσχα, όταν σχεδιάζονταν οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.
O κ. Καραμανλής βρήκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την πρόταση του κ. Θ.Ρουσόπουλου για καθιέρωση πενταετούς κυβερνητικής θητείας, αλλά ξαφνικά αποφάσισε να την «παγώσει» και να την ενεργοποιήσει και πάλι μετά τις εκλογές, πιθανότατα διότι θα βρισκόταν εκτεθειμένος αν την ίδια ώρα που πρότεινε επιμήκυνση της κυβερνητικής θητείας δεν εξαντλούσε καν τη δική του.
Η δεύτερη ένδειξη εκλογικού σχεδιασμού σε χρόνο προγενέστερο του Μαρτίου του 2008, οπότε εξαντλείται η τετραετία της νέας διακυβέρνησης, αποκαλύφθηκε στις 15 του μηνός στις Βρυξέλλες, όταν ο κ. Καραμανλής φρόντισε πριν από οτιδήποτε άλλο να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.
Από τον παλιό του φίλο, ο κ. Καραμανλής πληροφορήθηκε ότι η χώρα μας θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τον Μάιο του 2007, αφού, όπως όλα δείχνουν, ο δείκτης αυτός θα υποχωρήσει κάτω από το 3% ως το τέλος του χρόνου.
Φθινόπωρο προτείνει η Ρηγίλλης
Εκλογές το φθινόπωρο του 2007 προτείνει σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος και η Ρηγίλλης, με τα στελέχη της να πιστεύουν ότι η φθορά μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.
Oι εκλογικοί αναλυτές του κόμματος επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε το τελευταίο εξάμηνο να αυξήσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι το διάστημα αυτό αποκαλύφθηκαν υποθέσεις που για κάποιους αρκούσαν από μόνες τους ώστε να χάσει η ΝΔ τις εκλογές.
Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις και ιδίως οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσαν την υπεροχή της ΝΔ, με τη Ρηγίλλης να πιέζει ήδη περισσότερο για να διασφαλιστεί η δεύτερη τετραετία το ταχύτερο δυνατόν.
Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες της κυβέρνησης και να εισπράξει τη δυσφορία των πολιτών.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει σχετικά με τη δυσμενή εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις ότι «τα κόμματα πρέπει να πείθουν την κοινή γνώμη για τις θέσεις τους, εφόσον στόχος τους είναι η κατάκτηση της πλειοψηφίας».
Σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Oκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος δέχεται ότι ο πήχης όσον αφορά τον εκλογικό χάρτη βρίσκεται στο ίδιο ύψος σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές το 2002, ενώ επισημαίνει πως οι επιλογές των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών ήταν δεδομένες, όταν εκείνος- προ ημερών- ανέλαβε την ευθύνη του αρμόδιου Τομέα στο κόμμα του.