Αυξημένες έως 20% οι τιμές στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Oι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών -ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς- είναι αυξημένες έως 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως τον Δεκαπενταύγουστο αγγίζει το 100%.
Oι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών -ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς- είναι αυξημένες έως 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως τον Δεκαπενταύγουστο αγγίζει το 100%.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα οι τιμές, ακόμη και για έναν καφέ φραπέ, είναι αρκετά πιο τσιμπημένες απ΄ ό,τι σε άλλα νησιά. «Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, ακόμη και οι καφετέριες στα μέρη αυτά απευθύνονται σε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Σε αυτούς δηλαδή που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έστω και κατά 50 λεπτά ακριβότερα τον καφέ, αρκεί να είναι το σέρβις γρήγορο, ο υπάλληλος ευγενής, το περιβάλλον πολυτελές», αναφέρει ο Γιώργος Κρέστας, τουριστικός πράκτορας από τη Σαντορίνη.
Ειδικότερα, στα καταλύματα οι τιμές είναι τσιμπημένες σε σχέση με πέρυσι έως 20%, οι αυξήσεις ωστόσο αρχίζουν από 4-5%. «Η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν κάναμε προσπάθεια να συγκρατήσουμε τις τιμές, ιδιαίτερα σε νησιά όπως η Μύκονος και η Τήνος», αναφέρει ο Ιωάννης Αρμακόλλας, ιδιοκτήτης μεγάλου πρακτορείου.
«Τα πακέτα μας αφήνουν περιθώρια κέρδους σχεδόν μηδαμινά- κι εμείς προσπαθούμε από τους μεμονωμένους πελάτες, αν μη τι άλλο, να καλύψουμε τις δαπάνες μας», λέει ο Τάκης Κουλουτσάκης, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου.
Ως προς τα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν βρίσκει κανείς σε τιμή χαμηλότερη των 35 ευρώ, προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς, με μέση τιμή αυτή των 50 ευρώ για ένα δίκλινο, χωρίς πρωινό. Πολλοί παραθεριστές -ιδιαίτερα οι οικογενειάρχες- ζητούν πλέον να ενοικιάσουν δωμάτιο με ψυγείο και ηλεκτρική κουζίνα- οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ανεβαίνουν στα 60 ευρώ.
Στην Ανδρο μάλλον συμφέρει να παραγγείλει κανείς μπριζόλα παρά χωριάτικη σαλάτα: η διαφορά είναι μόλις 1 ευρώ (6 και 5 αντίστοιχα). Σε παραλιακό εστιατόριο της Σάμης στην Κεφαλονιά η χωριάτικη σαλάτα κοστίζει 5 ευρώ, ενώ το νερό σκαρφάλωσε στο 1,5 ευρώ το μεγάλο μπουκάλι.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα το σκηνικό παραμένει το ίδιο. Σε παραλίες της Χαλκιδικής η τιμή του φραπέ φτάνει τα 4 ευρώ και η χοιρινή μπριζόλα σε ορισμένες παραλιακές ταβέρνες φτάνει τα 7 ευρώ ανά μερίδα. Στη Χαλκιδική πάντως η τουριστική κίνηση παρουσιάζει ήδη αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία είναι αυξημένες κατά 4- 5%.
Ακριβά πληρώνουν οι παραθεριστές πλέον και τη βουτιά στη θάλασσα. Oι ξαπλώστρες με τις ομπρέλες έχουν πολλαπλασιαστεί και το μικρότερο τίμημα που πρέπει να πληρώσει κάποιος για να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει είναι 8 ευρώ, ενώ στα περισσότερα νησιά η «ταρίφα» είναι 10 ευρώ.
Παρά την ακρίβεια, η πληρότητα αγγίζει σε πολλές περιοχές το 100%, με εξαίρεση μόνο τα Δωδεκάνησα. «Στη Pόδο εάν φτάσουμε τους περυσινούς αριθμούς πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Pόδου Bασίλης Mηναΐδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «μπορεί η κίνηση από το εξωτερικό να παρουσιάσει άνοδο, δεν προβλέπεται όμως να γίνει το ίδιο και με τον εσωτερικό τουρισμό».