
Νέα προσφορά προς την Τεχεράνη από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία προτείνουν στην Τεχεράνη να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και σε αντάλλαγμα θα αποσυρθεί ο φάκελος για το Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε διαφορετική περίπτωση, η απειλή για επιβολή κυρώσεων ισχύει.
53
Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία προτείνουν στην Τεχεράνη να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και σε αντάλλαγμα θα αποσυρθεί ο φάκελος για το Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν το Ιράν δεν συμμορφωθεί, η απειλή για επιβολή κυρώσεων ισχύει.
Διπλωματική πηγή αποκάλυψε ότι μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας διακινείται σχέδιο πρότασης, που προβλέπει ότι θα συμφωνηθεί να παύσει η συζήτηση του φακέλου για το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εάν η Τεχεράνη επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της, «παγώσει» τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου στη διάρκεια των διαβουλεύσεων και επιτρέψει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επιστρέψουν στο Ιράν.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, στην Τεχεράνη προσφέρεται βοήθεια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος στο Ιράν, εξασφαλίζεται η παροχή πυρηνικών καυσίμων για περίοδο έως πέντε ετών και προτείνεται η μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στη Ρωσία.
Εάν το Ιράν δεν συνεργαστεί, το κείμενο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, όπως απαγόρευση έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση οικονομικών συναλλαγών ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, εμπάργκο όπλων και εμπάργκο στην πώληση πετρελαϊκών παραγώγων.
Σύμφωνα με την διπλωματική πηγή: «Σε όποιες περιπτώσεις κριθεί αναγκαίο, αυτά τα μέτρα θα υιοθετηθούν υπό το κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο προβλέπει ακόμη και στρατιωτική δράση.
Η τελική απόφαση επί της πρότασης αυτής θα ληφθεί από τις έξι δυνάμεις την Τετάρτη. Την προηγουμένη αναμένεται να συναντηθεί ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, προκειμένου να προωθήσει μια ηπιότερη αντιμετώπιση του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Χανταϊός: Ευρωπαϊκά κράτη στέλνουν αεροσκάφη για την εκκένωση των πολιτών τους από το κρουαζιερόπλοιο
- Κικίλιας: Από 30 Ιουνίου το e-Ναυλοσύμφωνο – «Παρέμβαση-τομή για το ελληνικό yachting»
- Συνελήφθη 56χρονος για οπλοκατοχή στο Λαύριο – Είχε στο σπίτι του βαλλίστρα, βέλη και πτυσσόμενο γκλοπ
- The Expla-in Project | Το ΠΑΣΟΚ γράφει κυβερνητικό πρόγραμμα;
- ΠΑΣΟΚ για Γεωργιάδη: Θα καθιερωθούν οι συνεντεύξεις του ως το 20λεπτο της πανελλαδικής διασκέδασης
- Η αποστολή του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι με την ΑΕΚ

