Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Παράπονα ΑΔΑΕ προς ΕΥΠ για έλλειψη συνεργασίας στο θέμα των υποκλοπών

Παράπονα ΑΔΑΕ προς ΕΥΠ για έλλειψη συνεργασίας στο θέμα των υποκλοπών

Προβληματική υπήρξε η συνεργασία της ΕΥΠ με την ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την αλληλογραφία των δύο φορέων που φέρνουν στο φως Τα Νέα. Από τις επιστολές αποκαλύπτεται και η ύπαρξη και δεύτερου μηχανήματος υποκλοπών.

30

Προβληματική υπήρξε η συνεργασία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την ΕΥΠ για τις υποκλοπές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απόρρητη αλληλογραφία των δύο φορέων που φέρνουν στο φως Τα Νέα της Πέμπτης.

Στην πρώτη επιστολή της 29ης Μαρτίου 2006 ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε να πληροφορηθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ αν η Υπηρεσία διαθέτει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό παρακολούθησης συνομιλιών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι η ΕΥΠ δεν διαθέτει εξοπλισμό παρακολούθησης συνομιλιών μέσω κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Κοραντής επικαλέστηκε και σχετική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

Στη συνέχεια όμως της επιστολής, ο κ. Κοραντής αναίρεσε τα όσα είχε υποστηρίξει και αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ διαθέτει δοκιμαστικά από την άνοιξη του 2003 και κανονικά από τον Απρίλιο του 2004 φορητό τεχνικό σύστημα on line εντοπισμού συσκευής κινητής τηλεφωνίας, για τη χρήση του οποίου απαιτείται άδεια του αρμόδιου Εισαγγελέα αλλά και σύμπραξη του παρόχου.

Ο ίδιος όμως έκανε λόγο για άχρηστο και αντιπαραγωγικό μηχανισμό και υποστήριξε ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε.

Στις 5 Απριλίου ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έστειλε νέα επιστολή στον κ. Κοραντή, όπου κατηγορεί τον διοικητή της ΕΥΠ ότι, όταν τα μέλη της Αρχής Απορρήτου επισκέφθηκαν την ΕΥΠ, τούς έδειξαν μόνο έναν απαρχαιωμένο εξοπλισμό για νόμιμες παρακολουθήσεις σταθερής τηλεφωνίας, αποκρύπτοντάς τους ότι η Υπηρεσία διαθέτει και μηχανισμό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

Απαντώντας ο κ. Κοραντής αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ διαθέτει συσκευή on line εντοπισμού κινητής τηλεφωνίας, η οποία, όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, δεν είναι εξοπλισμός νόμιμης συνακρόασης και για τον λόγο αυτό δικαιολογείται η επιλογή της υπηρεσίας να μην αποκαλύψει την ύπαρξή της.

Τέλος, υποστηρίζει ότι για τη λειτουργία αυτής της συσκευής είναι απαραίτητη η συνεργασία παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο