
Υπό την επιτήρηση εισαγγελέα και τον έλεγχο της Βουλής η λειτουργία της ΕΥΠ
Υπό την εποπτεία εισαγγελέα θα τελεί στο εξής η ΕΥΠ, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Επιπλέον, οι δραστηριότητες της Υπηρεσίας θα τίθενται και υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
30
Υπό την εποπτεία εισαγγελέα θα τελεί στο εξής η ΕΥΠ, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Επιπλέον, οι δραστηριότητες της Υπηρεσίας θα τίθενται και υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Τρίτης, η βασική «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι θα εποπτεύουν, θα παρακολουθούν και θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα στις πάσης φύσεως δραστηριότητες της ΕΥΠ.
Για τη διαχείριση κρίσεων και περιστατικών εκτάκτου ανάγκης δημιουργείται Συντονιστικό Συμβούλιο Διαχείρισης Πληροφοριών, το οποίο θα απαρτίζεται από εννέα υπουργούς και θα εποπτεύεται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Επιπλέον συστήνεται Εθνική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία θα ασκεί διαρκή έλεγχο στην ΕΥΠ, με δικαίωμα κλήτευσης των ανώτατων στελεχών της και δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων στις εγκαταστάσεις της.
Πέραν αυτών προβλέπεται η δημιουργία Γραφείου Νομικού Συμβούλου, το οποίο θα στελεχωθεί από εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την πληρέστερη νομική κάλυψη στα ευαίσθητα διοικητικά θέματα της ΕΥΠ.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τη διασφάλιση του «καθήκοντος εχεμύθειας» των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Για τους επίορκους προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και η επιβολή βαρύτατου χρηματικού προστίμου, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει ως το 1 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η ΕΥΠ θα αποτελεί την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (SERT), η οποία θα συντονίζει τα μέτρα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων και κυβερνοτρομοκρατίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ατύχημα στον Άραξο – Στο νοσοκομείο τρεις δημοσιογράφοι μετά από πτώση σκάλας σε τελετή
- Γιώργος Χριστοδούλου: «Ήμουν ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από την ‘Λάμψη’»
- Ο Μάικ Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη για την αποβολή του: «Δεν θα μιλάω για τους διαιτητές» (pic)
- Καλοκαίρι στον αέρα: Ακυρώσεις, ελλείψεις καυσίμων και ο εφιάλτης των πανάκριβων διακοπών
- Βροχερή η φετινή Πρωτομαγιά – Ξεπέρασε τα 55 mm το ύψος βροχής στη Σέττα Εύβοιας
- Εσείς θα βλέπατε την ταινία «Θα παντρευτώ μια πόρνη για να κάνω οικονομία»;

