Προς απελευθέρωση των ναύλων και στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας
Οι υποσχέσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας ότι θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην πλήρη απελευθέρωση των ναύλων, έως τις 23 Μαΐου, ανέστειλαν το «δέσιμο» των πλοίων στα λιμάνια.
Οι υποσχέσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας ότι θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην πλήρη απελευθέρωση των ναύλων, έως τις 23 Μαΐου, ανέστειλαν το «δέσιμο» των πλοίων στα λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, στην κρίσιμη συνάντηση με τους ακτοπλόους χθες Δευτέρα ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες αποφάσεις, έπειτα από σχετική εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να απαλλάξει την κυβέρνηση από το βάρος της αναστάτωσης στα λιμάνια.
Oι ακτοπλόοι, από την πλευρά τους,δηλώνουν ότι ο κ. Κεφαλογιάννης, παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε επί μέρους θέματα της απελευθέρωσης, συμφωνεί μαζί τους σε καίρια θέματα όπως η απελευθέρωση των ναύλων σε όλο το Αιγαίο, κάτι το οποίο προς το παρόν ικανοποιεί τον κλάδο.
Σε πρώτη φάση, ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύθηκε να παράσχει άμεσα διευκρινίσεις με εγκύκλιό του αναφορικά με την απόφασή του για την απελευθέρωση των τιμών των εισιτηρίων για τα ακτοπλοϊκά πλοία που εκκινούν από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ ακολούθως δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα υπάρξουν παρόμοιες κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα απελευθερώνουν τους ναύλους σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Όσον αφορά την απελευθέρωση των τιμών των εισιτηρίων από άλλα λιμάνια πλην των ήδη απελευθερωμένων, προκειμένου να ισχύσει η νέα ρύθμιση θα πρέπει από τα λιμάνια αυτά να διακινούνται τουλάχιστον 150.000 επιβάτες ετησίως, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από τουλάχιστον δύο εταιρείες ή 300.000 επιβάτες ανεξάρτητα από τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται.
Επίσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις ακτοπλοϊκές γραμμές που δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου τα πλοία που δραστηριοποιούνται σε αυτές να σηκώσουν το βάρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας λόγω των τιμών των καυσίμων κίνησης των πλοίων.
Εξάλλου, τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας μέσω της υιοθέτησης της Συνθήκης της Στοκχόλμης, η οποία προβλέπει αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.
Για τη δεκάμηνη απασχόληση των πλοίων και κατ επέκταση τη δεκάμηνη απασχόληση των ναυτικών που απασχολούνται σε αυτά, οι ακτοπλόοι πίεσαν τον κ. Κεφαλογιάννη να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν τη θετική απάντησή του.
Αρκετοί ακτοπλόοι όμως θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να συμφωνήσει ο κ. υπουργός στην απόσυρση της εν λόγω ρύθμισης υποστηρίζοντας ότι είναι πρόβλημα της Πολιτείας να βρει τρόπους ενίσχυσης των ναυτικών και όχι των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.