Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Θρίλερ» με το σκάφος «Ποσειδών» μετά τις διεκδικήσεις των Τούρκων

«Θρίλερ» με το σκάφος «Ποσειδών» μετά τις διεκδικήσεις των Τούρκων

Χαρακτηριστικά διπλωματικού «θρίλερ» προσέλαβε η υπόθεση του ωκεανογραφικού σκάφους «Ποσειδών», το οποίο εκτελεί επιστημονικές έρευνες βορείως της Κρήτης. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο διακοπής των ερευνών.

28

Χαρακτηριστικά διπλωματικού «θρίλερ» προσέλαβε η υπόθεση του ωκεανογραφικού σκάφους «Ποσειδών», το οποίο εκτελεί επιστημονικές, σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες βορείως της Κρήτης με ελληνική άδεια. ΄

Παρότι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το σκάφος συνέχιζε τις έρευνες κοντά στις ακτές της Κρήτης, η «φουρτούνα» που σήκωσαν οι Τούρκοι- διεκδικώντας δικαίωμα να εκδίδουν κι αυτοί άδειες για έρευνες στο Αιγαίο- έχει επηρεάσει το πρόγραμμά του.Διπλωματικές πηγές μάλιστα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να διακοπούν οι έρευνες με γερμανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, η Άγκυρα, που με διαβήματα προς την Αθήνα και το Βερολίνο αξίωσε να εκδώσει και αυτή άδεια για τη συνέχιση των ερευνών στα διεθνή ύδατα, έστειλε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ανοιχτά του χώρου των ερευνών τη φρεγάτα «Γκέντιζ», η οποία κινήθηκε, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, «διακριτικά και έφυγε ύστερα από περίπου μία ώρα».

Η κίνηση της φρεγάτας ανάγκασε το ελληνικό Πεντάγωνο να κατευθύνει προς την περιοχή την κανονιοφόρο «Κραταιός», η οποία εκτελούσε προγραμματισμένες περιπολίες στον νότιο τομέα του Αιγαίου. Το περιστατικό δεν είχε ωστόσο συνέχεια καθώς η τουρκική φρεγάτα κατευθύνθηκε προς το Βόρειο Αιγαίο.

Για το τι μέλλει γενέσθαι στις 23 Μαΐου που το πρόγραμμα προβλέπει έναρξη του κύριου μέρους των ερευνών με πόντιση και σεισμικών συσκευών, αρμόδια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να το προσδιορίσει παραπέμποντας στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Γ.Κουμουτσάκου.

«Τόσο η πραγματοποιημένη (επιστημονική) έρευνα όσο και η προηγηθείσα διαδικασία είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και την ακολουθούμενη διεθνή πρακτική», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος. «Επί όλων αυτών είναι ενήμερη η τουρκική πλευρά», συνέχισε και έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα προς την Άγκυρα για τις ευθύνες της τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τις καλές σχέσεις που επιθυμούν οι δύο χώρες».

Στο μεταξύ έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακινησία. Με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣOΚ Χρήστος Παπουτσής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο.

Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε στην παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και δήλωσε ότι οι «σχετικές πληροφορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Είναι γνωστή η έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής της Μεσογείου και είναι, επίσης, γνωστή η ανάγκη συνεχούς επιστημονικής παρακολούθησης αυτής της σεισμικότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα σεισμική έρευνα, πραγματοποιείται από Γερμανικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που υπέβαλε στην Ελλάδα το σχετικό αίτημα», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι έρευνες έγιναν και γίνονται στο προβλεπόμενο διάστημα» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο