Νέα Υόρκη: Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει την άποψη ότι η ενίσχυση της προσλαμβανόμενης ποσότητας ασβεστίου ή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι επωφελής στη διατήρηση ή απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Yeshiva της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Swapni Rajpathak αναζήτησε συσχετισμούς μεταξύ της γραμμής αναφοράς πρόσληψης ασβεστίου και αλλαγής στην πρόσληψη και βάρους με την πάροδο του χρόνου σε δείγμα 43.000 περίπου μεσηλίκων ανδρών που συμμετείχαν στην μελέτη Health Professionals Follow-up Study, μια προοπτική έρευνα που ξεκίνησε το 1986 για τον ρόλο της διατροφής στα χρόνια νοσήματα.

Αφού ελήφθησαν υπόψη πολλοί συνεισφέροντες παράγοντες, η γραμμή αναφοράς ή η αλλαγή στην πρόσληψη του συνολικού ασβεστίου δεν συσχετίστηκε σημαντικά με αλλαγή του βάρους.

«Παρατηρήσαμε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη ασβεστίου/γαλακτοκομικών δεν έχασαν βάρος, μάλιστα αύξησαν ελαφρώς το βάρος τους σε ορίζοντα 12ετίας. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά.

Ωστόσο, ακόμα και τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά δεν συσχετίστηκαν με αλλαγή βάρους.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για την καλύτερη υγεία του οργανισμού μας και οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μέσω της διατροφής (περιλαμβανομένων των γαλακτοκομικών), ή να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής. Το σημαντικό είναι πάντως, τα γαλακτοκομικά να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

health.in.gr