88

Ανώνυμη εταιρεία που θα συγκεντρώνει τα διαθέσιμα των ταμείων (συνολικά 26 δισ. ευρώ) και θα προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισής τους σε τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες προωθεί η κυβέρνηση, πριν ανοίξει τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

Στόχος είναι , όπως υποστηρίζει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η εξεύρεση ενός ποσού πέραν του 1 δισ. ευρώ ετησίως από πρόσθετες αποδόσεις, με σκοπό την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας Α.Ε. με επικεφαλής «πολιτικό πρόσωπο με σχετικό βιογραφικό», να έχει δηλαδή τεχνοκρατική κατάρτιση, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί φορείς.

Η εταιρεία θα υποδεικνύει τις τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια και τις εταιρείες διαχείρισης που προσφέρουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Κάθε χρόνο θα διαμορφώνεται και «μαύρη λίστα» όσων εταιρειών παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις, προκαλώντας ανταγωνισμό μεταξύ των «μνηστήρων» για τα 26 δισ. των αποθεματικών των ταμείων.

Η νέα εταιρεία διαχείρισης των αποθεματικών θα μπορεί να επενδύει στο Χρηματιστήριο έως και το 60% των αποθεματικών των ταμείων, γεγονός που αυξάνει και το αντίστοιχο ρίσκο.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το 77% των αποθεματικών είναι τοποθετημένα σε τίτλους του Δημοσίου (κυρίως ομόλογα) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το υπόλοιπο 23% μπορεί να επενδυθεί σε μετοχές (κατά κύριο λόγο υψηλής κεφαλαιοποίησης) και ακίνητα.

Στα χέρια του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Προστασίας, Δημήτρη Κωστόπουλου, έχει παραδοθεί πόρισμα, από «τεχνοκράτες της αγοράς», που προκρίνει το μοντέλο της εταιρείας που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στον ΟΤΕ, της ΕΔΕΚΤ, η οποία διαχειρίζεται με μεγάλη ευελιξία το αρχικό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο των 528 εκατ. ευρώ του ταμείου ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Σήμερα το κεφάλαιο ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ με ετήσιες αποδόσεις γύρω στο 10%, όταν τα λοιπά ταμεία έχουν να επιδείξουν αποδόσεις 4%-5%.

Νέα ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ

Στο ίδιο νομοσχέδιο-σκούπα για το ασφαλιστικό που θα καταθέσει το υπουργείο Απασχόλησης μετά το Πάσχα στη Βουλή, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει και νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το ΙΚΑ.

Θα περιλαμβάνει διευκολύνσεις, που αφορούν περίπου 150.000 επιχειρηματίες οι οποίοι οφείλουν σχεδόν 3 δισ. ευρώ στο ίδρυμα.

Ως προς τη ρύθμιση των χρεών, θα είναι η δεύτερη μέσα σε μόλις έναν χρόνο (η προηγούμενη έληξε στις αρχές Μαΐου πέρυσι) και επιπλέον θα προβλέπεται ότι με μία καταγγελία στο ΙΚΑ για εισφοροδιαφυγή ο επιχειρηματίας δεν θα μπαίνει σε «μαύρη λίστα», αλλά θα συνεχίζει να λαμβάνει κανονικά ασφαλιστική ενημερότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ