Καρότα, ντομάτες και πράσινα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο άσθματος
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονες ντομάτες, καρότα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονες ντομάτες, καρότα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες ή άλλα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφών συμβάλλουν στην πρόληψη ή βελτίωση του άσθματος και άλλων αλλεργικών παθήσεων.
Τα καρότα, ο χυμός ντομάτας και το σπανάκι περιέχουν καροτενοειδή, θρεπτικά συστατικά τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α εντός του οργανισμού. Η βιταμίνη Α, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση του εσωτερικού τοιχώματος της αναπνευστικής οδού.
Γενικά, οι επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μεξικό με επικεφαλής την Δρ Ιζαμπέλ Ρομιέ ανάλυσε στοιχεία για σχεδόν 69.000 γυναίκες από τη Γαλλία, οι οποίες είχαν παράσχει στοιχεία για τη διατροφή και άλλους παράγοντες υγείας.
Συνολικά, το 3% του δείγματος ανέφερε άσθμα, με τις γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα καρότα, ντομάτες και πράσινα φυλλώδη λαχανικά να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από το συγκεκριμένο πνευμονικό νόσημα.
Μεταξύ των γυναικών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, εκείνες που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών (κυρίως σπανάκι και μαρούλι) είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν άσθμα συγκριτικά με εκείνες που ανέφεραν τη χαμηλότερη κατανάλωση. Ομοίως, οι λάτρεις των καρότων είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ για όσους προτιμούσαν τις ντομάτες ο κίνδυνος ήταν 18% χαμηλότερος.
Οι συσχετισμοί εξακολουθούσαν να ισχύουν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, η συνολική ποσότητα των προσλαμβανόμενων θερμίδων, το κάπνισμα και η λήψη βιταμινών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα η αυξημένη κατανάλωση καρότων, ντομάτας και πράσινων φυλλωδών λαχανικών να είναι απλά ένδειξη γενικότερης υγιεινής διατροφής και όχι μια ειδική επίδραση των συγκεκριμένων τροφών.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να διερευνηθεί η πιθανή επίδραση φρούτων και λαχανικών στην σοβαρότητα του άσθματος.
health.in.gr
- Ναύπακτος: Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο θάνατος δύο αδελφών από φωτιά – Εμφανίστηκαν πέντε διαθήκες
- Γκύζη: «Δεν άντεχα άλλο αυτό που βίωνα» έγραψε ο 74χρονος που μαχαίρωσε την σύζυγό του αυτοκτόνησε
- Οι μονόκεροι πριν γίνουν μύθος: Μια πολύ αληθινή ιστορία που δεν μας είπε ποτέ κανείς
- Κρίσταλ Πάλας – Τότεναμ 0-1: Πήρε το Λονδρέζικο ντέρμπι με «χρυσό» σκόρερ τον Γκρέι
- Άργος Ορεστικό: Διέρρηξαν το 2ο δημοτικό σχολείο – Σημαντική λεία για τους δράστες
- Τραγωδίες από χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά – Από τα Βαρδούσια έως τα Λευκά όρη

